понеділок, 13 серпня 2012 р.

14 серпня - свято Маковея




14 серпня православні відзначають свято Винесення чесних древ Животворящого Хреста Господнього, або свято Всемилостивого Спасу та Пресвятої Богородиці. 
Цього дня святкується також день семи Святих Мучеників Маковеїв, або, як кажуть в народі, «Маковея». 
Церква відзначає пам'ять семи мучеників: Авіма, Антоніна, Гурія, Єлеазара, Євсевона, Аліма і Маркела, їх матері Соломії та вчителя їх Єлеазара, які в 166 р до н. е. очолили повстання за віру в єдиного Бога і були за це жорстоко покарані.
           Це свято прийшло до нас з Візантії, де було встановлене не пізніше ІХ ст. Воно полягало в перенесенні з імператорського палацу до храму Софії частини хреста Господнього, що збереглася. Протягом двох тижнів цю святиню носили по Константинополю з метою «відвертання хвороб», для очищення міста від злих духів, які за давніми віруваннями приносили епідемії страшних хвороб. За допомогою хреста освячували воду, щоб вона стала чистішою та щоб йшли дощі в спеку. 
У Київській державі цей звичай перетворився на хресні ходи до річок, водоймищ, озер. Вода освячувалася і після цього в ній купалися, а також купали худобу, щоб вона не хворіла. За переказами цього дня 988 р. хрестився князь Володимир. Під час цього свята при богослужінні відбувається винесення хреста на середину храму і поклоніння йому, а після літургії – хресний хід до води. 
Свято Маковея одне з найпоетичніших і найшановніших в Україні.
Цього дня у церквах святять воду, квіти й мак. 
«Маковійську квітку» переважно робили з городніх квітів, але добавляли в букет і лісові квіти. Пишний букет складався з чебрецю, чорнобривців, васильків, нагідок, польових сокирок тощо. Додавали інколи й голівку невеличкого соняшника, і все це обв’язували червоною стрічкою. Голівки маку в’язали в окремий букет.  До речі, дівки-чарівниці святили ще й мак-видюк (дикий мак). В народному знахарстві він вживається як засіб проти чародійства: вважалося, що цим маком треба обсипати дім, і тоді всі відьомські хитрощі зникнуть.  Кожна квітка в букеті мала своє призначення. Так, м’ята мала оберігати сім’ю від усякої напасті й додавати здоров’я, ласкавці – щоб у родині була ласка, злагода та щирість, сонях уособлювався з небесним світилом, щоб воно було завжди ласкавим і милосердним для людей, тварин та рослин.  Після освячення букет квітів та голівки маку кладуть за образи і зберігають до весни. Весною мак розсівали по городу, а засушені квіти на Благовіщення вплітали дівчатам у волосся – «щоб не випадало».  Обрядовою їжею цього дня є «шуліки». Готують їх так: печуть коржі, ламають на дрібні шматочки і заливають медом з розтертим маком. Ця їжа смачна, її залюбки їдять діти.  Всі чоловіки повинні були з’являтися на це свято в козацькому одязі.  Свято Маковея у народі мало ще декілька назв: Перший Спас, Спас на воді, Медовий спас. Цього дня хворі на пропасницю купалися в річці, бо вода на свято Маковея вважалася цілющою.  У Перший Спас починається Успенський піст, він триває два тижні.  У народі кажуть, що Перший Спас – це проводи літа. Цього дня починають відлітати ластівки. Ластівка весну починає і осінь накликає.
Інформація із сайту
http://blog.i.ua/user/321955/149646/ 

середу, 8 серпня 2012 р.

Веселкова галявина

В рамках літніх читань, працівники бібліотеки оформили для молодших читачів веселкову галявину. Діти мають змогу і помалювати, і погратись, і  ознайомитись з новими книгами та журналами.



понеділок, 6 серпня 2012 р.


 
«Найогидніші очі порожні,
Найгрізніше мовчить гроза,
Найнікчемніші дурні вельможні,
Найпідліша брехлива сльоза…»
Василь Симоненко
        6 серпня церква вшановує другий день пам'яті перших українських християнських святих мучеників Бориса і Гліба.
Борис у хрещенні Роман і Гліб у хрещенні Давид були найулюбленішими молодшими синами князя Володимира. Вони дружили між собою з дитинства. Досягнувши зрілого віку, Борис отримав князівство у Ростові Великому, а Гліб — у Муромі. Після смерті князя Володимира Київське князівство наслідував Святополк і, боячись великого впливу Бориса і Гліба у народі, вирішив їх вбити.
24 липня за старим стилем і 6 серпня за новим 1015 року князя Бориса було вбито найманими вбивцями. Гліба чекала така ж доля. За вимогою найманців, які схопили молодого князя під Смоленськом, його власний повар перерізав Глібу горло.
         Канонізували Бориса і Гліба вже за часи Ярослава Мудрого у 20-тих роках ХІ сторіччя, після того як їхні мощі було знайдено нетлінними.
У народі дуже любили князів-мучеників і часто розказували про чудесні зцілення, що відбувалися на могилі братів. Навіть працювати 6 серпня заборонялося, бо люди вірили, що блискавка хліб спалить. А ще з цього дня сіяли ранній хліб і починався період найбільшого збору грибів. А гриби — це і зниження температури повітря і грибні дощі.
        Також за церковним календарем 6 серпня вшановують мученицю Христину і преподобного Полікарпа.
Іменинниками 6 серпня є:
Борис, Гліб, Полікарп, Соломія, Христина.
6 серпня народились:
1903 — Володимир Фатальчук, український художник. Автор ілюстрацій до книг «Антологія української поезії», «Лісова пісня» Лесі Українки, «Життя і творчість Тараса Шевченка», «Кобзар» Тараса Шевченка, «Українські народні пісні», автор ювілейних медалей та пам'ятних значків (1964—1965).
Події 6 серпня:
1649 — Піррова перемога козаків у Зборівській битві. Зраджений кримськими татарами Хмельницький винуватить Москву, яка не надала допомогу; українсько-російські стосунки погіршуються.
1806 — Священна Римська імперія після відмови імператора Франца II від німецької корони припинила своє існування.
1807 — У Петербурзі видано правлячий указ про відкриття друкарень при губернських правліннях (у Києві, Житомирі, Кам'янець-Подільському, Харкові, Полтаві, Чернігові, Катеринославі, Херсоні та Сімферополі).
1914 — в Австро-Угорщині створено легіон Українських січових стрільців.
1932 — Відкрився перший Венеціанський кінофестиваль.
1963 — Вигравши в півфіналі у алмаатинського «Кайрата» з рахунком 2:1, донецький «Шахтар» утретє поспіль вийшов у фінал Кубка СРСР, встановивши рекорд для радянських клубів — 15 кубкових перемог поспіль.
6 серпня відзначають:
    • Міжнародний день «Лікарі світу за мир»
       Це міжнародний день, який був запропонований організацією «Лікарі світу за запобігання ядерній загрозі». Він відзначається в річницю дня бомбардування японського міста Хіросіми 6 серпня 1945.
Чи знаєте ви, що:
      У сучасному світі для отримання ядерного палива уранові руди піддають процедурі збагачення, вичищаючи з них порожні породи і домагаючись підвищення концентрації урану 235. Хіба таке можливо і в природі?
Виявляється, в районі одного з африканських уранових рудників сформувалася область, де концентрація урану 235 виявилася достатньою для виникнення ланцюгової ядерної реакції. Завдяки втручанню ґрунтових вод, що спрацювали як природний уповільнювач нейтронів, ядерна реакція протікала вкрай повільно і запасів урану вистачило на дуже тривалий термін.
Вік найстарішого природного ядерного реактора, на думку вчених, становить близько двох мільярдів років, а наймолодшого — кілька сотень тисяч років.
Звичайно, 100 кіловат – це невелика кількість енергії. Цього ледь вистачить на забезпечення енергією мешканців одного під’їзду п’ятиповерхового будинку. Але, погодьтеся, для купи скель це зовсім непогано.
Інформація з сайту «Рідна країна» http://ridna.ua/2012/08/6-serpnya-tse-tsikavo-znaty/

пʼятницю, 3 серпня 2012 р.

Новинки літа

Новинки літа
в нашій бібліотеці
1400 загадок для дітей / упоряд. В. І. Паронова. - Тернопіль : Навчальна книга-Богдан, 2010. - 196 с.
Вовк Ю. Й.
Історія України в художньо - історичних образах з найдавніших часів до середини ХVI ст./ Ю. Й. Вовк ; навч.посібник . - Тернопіль : Навчальна книга-Богдан, 2005. - 272 с.
Гавриш С.
Маленькі історії про великі істини. Права та свободи дитини : книга для читання / С. Гавриш; худож. О. Б.Кулаков. - 3-тє вид.. - К. : Генеза, 2010. - 160 с.
Донцова Д. А.
Живая вода мертвой царевны : роман / Д. А. Донцова. - М. : Эксмо, 2012. - 352 с. - (Иронический детектив)
Жукова І. В.
Орігамі. Фігурки тварин / І. В. Жукова; фотогр. О Жилін. - К. : СКІФ, 2011. - 64 с: іл. - (Крок за кроком)
Ковальська К.
Хто врятує Тірлі - Беатрису - Берту? : повість-казка / К. Ковальська ; іл. М. Долиний. - Тернопіль : Навчальна книга-Богдан, 2011. - 120 с.
Курчак К.
Фільц. Валяні фігурки тварин / К. Курчак, Л. Заєць. - Донецьк : СКІФ, 2011. - 64 с.: іл. - (Крок за кроком)
Манганн О.
Архізанські хроніки. Магічне Перо/ О. Манганн; пер. з ірл. Ю. Стадниченко. - К. : Махаон-Україна, 2007. - 447с.
Моргунова К. П.
Фігурки тварин з мушель / К. П. Моргунова; фотогр. О. Жилін. - Донецьк : СКІФ, 2011. - 64 с.: іл. - (Крок за кроком)
Нечуй-Левицький І. С.
Запорожці : для. серед. шк. віку / І. С. Нечуй-Левицький ; іл. Н. В. Задорожна. - К. : Школа, 2007. - 124 с.
Пластилінові фігурки тварин/ фотог. О. Фрейдман. - Донецьк : СКІФ, 2010. - 64 с.: іл. - (Крок за кроком)
Природа навколо нас: загадки, вірші, прислів'я та приказки / упоряд. М. І. Майхрук. - 2-ге вид. перероб. і доп.. - Тернопіль : Навчальна книга-Богдан, 2012. - 136 с.
Рослини в міфах та легендах / К. В. Киричишина, В. О. Рідкодубська, О, О. Семенів. - Тернопіль : Навчальна книга-Богдан, 2012. - 176 с.: іл.
Рутківський В.
Бухтик з Тихого Затону : казкова повість / В. Рутківський; іл. Р. Попський. - К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2012.- 240 с.
Теленько Б.
Хроніки пересмішника : роман-есе / Б. Теленько. - Кам'янець-Подільський : Медобори-2006, 2012. - 400 с.
Щеглова И.
Коллеция лучших романов о любви для девочек. Принц из далекой страны. Королева красоты. Пляж исполненных желаний : повести / И. Щеглова. - М. : Эксмо, 2011. - 384 с. - (Большая книга романов о любви для девочек)
Юр'є Ж.
Кролик Вогник і баобаб : казкова історія / Ж. Юр'є; худож. Л. Жуанніго. - К. : Махаон-Україна, 2011. - 22 с.: іл. - (Жили собі кролики)
Інформація про нові надходження у бібліотеки Хмельницької міської ЦБС на сайті http://www.cbs.km.ua/index.php?dep=8&dep_up=72&dep_cur=116 


четвер, 2 серпня 2012 р.

Експрес-виставка

"Художники-ілюстратори"


ВИДАТНИЙ МАЙСТЕР ПЕНЗЛЯ — КОСТЯНТИН ЛАВРО
    11 березня 2011 р. Костянтин Тихонович Лавро, талановитий український художник-ілюстратор відсвяткував свій 50-річний ювілей. Минулого року держава відзначила його творчість найвищою культурно-мистецькою нагородою. Костянтин Лавро був удостоєний звання лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка за серію ілюстрацій до творів класиків вітчизняної літератури та монументальні розписи на тему українських народних казок у Київському Державному академічному театрі ляльок.

СПИСОК КНИГ ДЛЯ ДІТЕЙ З ІЛЮСТРАЦІЯМИ УКРАЇНСЬКОГО ХУДОЖНИКА КОСТЯНТИНА ЛАВРА

            Білосніжка та семеро гномів [Текст] / за У. Діснеєм ; літ. ред. Т. Майданович ; худож. К. Лавро. — К. : Криниця, 2000. — 17 с. : ілюстр. — (Мої найперші книжечки).
                                                          
Популярна казка знайомить читача з цікавими пригодами Білосніжки та її друзів.
            Вінграновський, М. Козак Петро Мамарига [Текст] : оповід. та вірші / М. Вінграновський ; худож. К. Лавро. — К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2001. — 32 с. : ілюстр. — (Для малят від 2 до 102).
                                                          
Кость Лавро виконав яскраві ілюстрації до оповідання і віршів сучасного українського письменника М. Вінгранов­ського: «Козак Петро Мамарига», «Іде кіт через лід», «Лелека», «Ластівка», «Колискова для зайченяти» та ін.
            Глазовий, П. Гуморески [Текст] / П. Глазовий ; худож. К. Лавро. — К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА,2007.—336с.:ілюстр.

У книжці вперше зібрано найкращі твори відомого українського письменника, майстра сміху.
            Гоголь, М. Ніч перед Різдвом [Текст] : скороч. версія / М. Гоголь ; пер. з рос. М. Рильського ; худож. К. Лавро. — К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2006. — 25 с. : ілюстр. — (Для малят від 2 до 102).
                       
Видання відзначається вдалим поєднанням скороченого тексту твору М. Гоголя за перекладом М. Рильського, ілюстраціями К. Лавра.
Їде мишка [Текст] / худож. К. Лавро. — К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2002. —2с.:ілюстр.—(Міні-диво).

Книжка надрукована в серії «Міні-диво»; відзначена 2-ою премією в номінації «Дитяче свято» на національному конкурсі «Книга року-2001».
Кирило Кожум'яка [Текст] : укр. нар. казка / літ. ред. Т. Майданович ; худож. К. Лав­ро. — К. : Криниця, 2000. — 6 с. : ілюстр. (Мої найперші книжечки).
                                                          
Популярна народна казка знайомить читача з відважним героєм, який поборов змія і визволив юну князівну.
            Колобок [Текст] : укр. нар. казка / літ. ред. Т. Майданович ; худож. К. Лавро. — К. : Криниця, 2000. — 6 с. : ілюстр. (Мої найперші книжечки).
                                                          
Читач ознайомиться з пригодами Колобка, побачить яскраві ілюстрації К. Лавра.
            Котик та півник [Текст] : укр. нар. казка / літ. ред. І. Малковича; худож. К. Лавро. — К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 1993. — 6 с. : ілюстр.
                                                          
Українські читачі з інтересом зустріли цікаву книжку, яку проілюстрував К. Лавро. Згодом американське видавництво «Альфред Кнопф» (Нью-Йорк) викупило права на видання англомовної версії цієї книжки.

Курочка Ряба [Текст] : укр. нар. казка / ред. Т. Майданович ; худож. К. Лавро. — К. : Криниця, 2000. — 6 с. : ілюстр. — (Мої найперші книжечки).
                       
У кращих традиціях українського народного мистецтва художник Кость Лавро малює образи старого дідуся і його дружини. Персонажі представлені в українському народному вбранні XVIII-ХІX ст.

Лисиця та журавель [Текст] : укр. нар. казка / літ. обробка Т. Майданович ; худож. К. Лавро. — К. : Криниця, 2000. — 6 с. : ілюстр. — (Мої найперші книжечки).
                                                          
Книжечка адресована маленьким дітям, які вперше почують від батьків чудову історію про хитру лисицю і журавля або прочитають казку самі.
            Падав сніг на поріг [Текст] : укр. та інозем. вірші для дітей / худож. К. Лавро. — К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2002. — 16 с. : ілюстр. — (Міні-диво).

Книжка ознайомить дошкільнят та молодших школярів з кращими українськими та іноземними віршами для дітей.
            Пан Коцький [Текст] : укр. нар. казка / худож. К. Лавро. — К. : Криниця, 2000. — 6 с. : ілюстр. — (Мої найперші книжечки).
                                                          
Яскравий образ кота «Пана Коцького» став улюбленим серед дітвори і знайшов подальше втілення у нових редакціях книжок однойменної народної казки.
Попелюшка [Текст] : укр. нар. казка / гол. ред. І. Андрієвська ; пер. А. Андрієвської ; худож. К. Лавро. — К. : Криниця, 1998. — 16 с. : ілюстр. — (Театр вдома).
                                                          
У книжці читача очікують зустрічі з улюбленими героями, які намальовані відомим художником К. Лавром. Ознайомившись з текстом, можна уявити себе актором і прийняти участь у домашньому спектаклі.
            Різдвяна рукавичка [Текст] : укр. нар. казка / худож. К. Лавро. — К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА,2004.—16с.:ілюстр.—(Міні-диво).

Книжечка розповідає про щасливу різдвяну пригоду, яка трапилася з героями казки після того, як вони оселилися в рукавичці.
            Ріпка [Текст] : укр. нар. казка / гол. ред. І. Андрієвська ; худож. К. Лавро. — К. : Криниця, 2000. — 6 с. : ілюстр. — (Мої найперші книжечки).
                                                          
Читач ознайомиться з веселою повчальною казкою і побачить цікаві ілюстрації.
Рукавичка [Текст] : укр. нар. казка / гол. ред. І. Андрієвська ; худож. К. Лавро. — К. : Криниця, 2000. — 6 с. : ілюстр. — (Мої найперші книжечки).
                                                          
Йдеться про рукавичку, загублену дідом, яка стала хаткою для багатьох звірів.
            Руданський, С. Співомовки [Текст] / С. Руданський ; худож. К. Лавро. — К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2009. — 256 с. : ілюстр. — (СміхоТерапія).

До видання увійшли популярні твори поета і співомовки, що майже не публікувалися за радянські часи.
            100 казок [Текст] : найкращі укр. нар. казки з ілюстр. провідних укр. художників / за ред. І. Малковича ; худож. К. Лавро, В. Єрко, К. Штанко [та ін.]. — 3-тє вид. — К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2006. — 161 с. : ілюстр. — (Для малят від 2 до 102).
                                                          
Збірка казок доповнена яскравими малюнками. К. Лавро, який намалював ілюстрації до таких казок: «Бух Копитович», «Котик та півник», «Рукавичка», «Лисичка-сестричка і вовк-панібрат», «Вовк, собака та кіт», «Пан Коцький» та ін.
            Українська Абетка [Текст] / упоряд. І. Малкович ; худож. К. Лавро. — 7-е вид. — К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2006. — 34 с. : ілюстр. — (Для малят від 2 до 102).
                                                          
У видання увійшли популярні вірші відомих українських письменників: С. Бондаренка, П. Воронька, І. Малковича, О. Пархоменка та ін.
            Улюблені вірші [Текст] : вірші укр. та інозем. поетів / упоряд., ред. І. Малковича ; худож. К. Лавро, О. Ігнащенко, В. Ковальчук [та ін.]. — К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 1994. — 110 с. : ілюстр.
                                                          
Завдяки чудовим текстам і вишуканим малюнкам талановитих художників-ілюстраторів книжка стала улюбленою серед дітей дошкільного віка і молодших школярів.
Хатка, яку збудував собі Джек [Текст] / за англ. мотивами переспівали І. Мал­кович, Ю. Андрухович ; худож. К. Лавро. — К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА,2002.—16с.:ілюстр.—(Міні-Диво).

Розповідається про Джека, його хатніх тварин і маленьку синичку, яка вирішила назбирати зерна, щоб спекти для дітей велику паляницю.

Більш детальніше дізнатися про українського художника на сайті http://www.shevkyivlib.org.ua/arhiv/novini/127-bibliografichniy-pokazhchik-kost-lavro.html