четвер, 24 січня 2013 р.

25 січня – Тетянин день (свято всіх студентів)

         Цього дня шанують пам’ять святої мучениці Тетяни, яка народилася в античному Римі в ІІІ столітті нашої ери в заможній родині. Тодішні правителі всіма силами старалися зберегти старі традиції вірування, тому Християнство на той час всюди переслідувалося і жорстоко каралося. Батько дівчини був таємним християнином і виховав свою дочку у християнській вірі. Тетяну примушували зректися віри, але щоразу вона зцілялася. Суддя, не знаючи, що ще зробити з нею, виніс їй смертний вирок, і свята Тетяна була усічена мечем.
На це свято дівчата гадають та влаштовують оглядини наречених. Подаємо рейтинг найцікавіших ворожінь на Тетянин день. 
1. Запитай ім'я у незнайомого чоловіка
У ніч з 24 на 25 січня вийди на вулицю і запитай ім'я у першого зустрічного, але незнайомого чоловіка. Таким буде ім'я твого нареченого.
2. Загадай на цибулю
Увечері 24 січня, перед сном подумай про те, яким ти хотіла б бачити свого майбутнього чоловіка. Потім візьми кілька цибулин – і на кожній з них напиши чоловічі імена. «Посади» цибулини у воду. І спостерігай за ними протягом деякого часу. Яка перша проросте – значить від чоловіка з таким маємо і чекати запрошення заміж. 
3. Ворожіння на любов: чарки підкажуть
Тобі знадобляться шість однакових чарок з водою. В одну поклади ложечку меду, в іншу – сіль, в третю – лимон, у четверту – сережку, у п'яту – вино, в шосту – колечко. Накрий чарки рушником і ретельно перемішуй, вибирай «свою». Яка попадеться – твоя доля.  Попалася з медом – у чоловіка буде м'який характер, з сіллю – чоловік буде ревнивий, з лимоном – сумовитий, з сережкою – щедрим, часто буде робити подарунки , з вином – буде веселим, але любителем випити, з кільцем – найближчим часом чекай запрошення заміж. 
4. Колечко, покажи судженого
Розклади на столі папірці з іменами потенційних наречених.
Потім візьми золоте кільце, просмикнемо його через нитку і води над папірцями. Папірець, над якою колечко заколишеться сильніше за все, і буде заповітна – з ім'ям судженого.
5. Доля в яйці
Візьми сире яйце, виконай в ньому невелику дірочку і плавно виллєш вміст в тарілку з водою. Коли білок згорнеться, за його формою можна «прочитати» майбутнє.
6. Бідний чи багатий?
Поклади шматочок хліба, кільце, ключі, цукерку, гачок. Накрий всі предмети хусткою і витягуй «свій». Ключі – наречений буде бізнесмен, кільце – модник, хліб – багатий, гачок – бідний, цукерка – любитель витрачати, а не заробляти гроші.
7. Ворожіння по нитці
Цей спосіб найкраще підходить для компанії дівчат. Всі подруги відрізають нитки однакової довжини і підпалюють їх. У якої дівчини перший згорить нитка – та і вийде заміж швидше за все. Якщо нитка погасла відразу, заміж точно не вийдеш у цьому році. 
Бажаємо дівчатам успіху в нелегкому виборі судженого.
Джерело:
http://megasite.in.ua/33280-tetyanin-den-vorozhimo-na-narechenogo-sogodni-foto.html

вівторок, 22 січня 2013 р.

День Соборності – свято України, що відзначається щороку 22 січня в день проголошення Акту возз'єднання Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки.
Офіційно в Україні День соборності відзначався з 1999 року. Ідея соборності бере свій початок від об'єднання давньоруських земель навколо князівського престолу в Києві.
22 січня 1919 року у Києві на Софійській площі відбулися урочисті збори, на яких був проголошений Акт Злуки українських земель, засвідчений Універсалом про об'єднання УНР і ЗУНР в єдину Велику Україну. Ним стверджувалось об'єднання двох тодішніх держав, що постали на уламках Російської і Австро-Угорської імперій в єдину соборну Українську державу, яка відтоді ставала гарантом загальнонаціональних інтересів українців. Століттями розірваний український народ визволився з неволі і возз'єднався на своїй землі в єдиній Українській державі. Він спирався на споконвічну мрію українського народу про незалежну, соборну національну державу. Вперше за 600 років це стало реальним кроком до об'єднання українських земель, що вплинув на подальші національно-політичні процеси в Україні.
До цього свята в бібліотеці-філії №10 була приурочена книжкова виставка «22 січня – День соборності».

суботу, 19 січня 2013 р.



А я іду по світу в вишиванці
Встає над світом щире сонце вранці
І землю гріє променем ясним.
А я іду по світу в вишиванці.
Я – українець! І горджуся цим.

17 січня 2013 року в бібліотеці-філії №10 відбувся захід, присвячений одному з видів народного декоративно-прикладного мистецтва – вишиванню. Ця українська народна традиція передається з покоління в покоління від матері до доньки, відображаючи український дух та символи народу. Вишивка завжди надихає на творчість, несе в собі все розмаїття барв кольорів, красу і затишок в оселі, служить оберегом, милує око і відображає навколишній світ.
         От і сьогодні, вишивання несе в собі виховну та естетичну функцію для молодого покоління, не втрачає своєї популярності. Бо хіба не чудово вдягти білосніжну сорочку, вишиту материнськими руками, стати на весільний рушник, посвячений любовю коханої, і коли це ще й приправлене добром і благодатною аурою, то така краса завжди гарно виглядає на будь-якому святі. Члени гуртка «Україна вишивана», який діє на базі школи №27, прийняли участь в заході «А над світом українська вишивка цвіте», де були представлені їхні роботи та оголошені переможці конкурсу «Вишивка мого дитинства», який проходив у бібліотеці. Діти ознайомились з історією і традиціями українського вишивання, представили роботи та поділились своїми творчими ідеями. Хвилини, проведені у спілкуванні з вишивкою залишили після себе приємні враження та розкрили секрет вишивання: цьому мистецтву може навчитись кожен, потрібно лише прикласти трохи зусиль, бажання та натхнення, і тоді на білому полотні майстерно хрестиком з’явиться неповторний візерунок.

неділю, 13 січня 2013 р.




Сійся родися жито пшениця,
На щастя, на здоров'я, на Старий Новий рік,
Щоб Вам вродило, краще ніж вторік.
У полі зерном, у дома добром,
В печі пирогами, на столі хлібами,
Хай буде Ваша хата, радістю багата,
Хай славиться добром, медом, пивом і вином,
Хорошими пирогами та щасливими піснями,
І хай сіяє Вам невступно
Христова зірка шестикутна,
І хай сіяє Вам щоднини
Наша славна Україна!
Христос ся Рождає!