понеділок, 28 вересня 2015 р.

Хмельницький надихає на вірші


 «Моє місто у серці моєму»

23 вересня у бібліотеці-філії № 10 ім. Д. Брилінського в рамках міського літературного фестивалю “Слово єднає!” проведено виставку-діалог: «Моє місто у серці моєму». На заході були присутні учні 8-А класу ЗОШ №24 та вчитель української мови і літератури Клименко Людмила Дмитрівна. Користувачі бібліотеки познайомились з майстром поетичної новелістики Віталієм Міхалевським, лауреатом Хмельницької міської премії імені Богдана Хмельницького (2006) в галузі літературної діяльності та популяризації української мови, членом Національної спілки письменників України, який  познайомив присутніх  із своїм творчим доробком та продекламував поезії зі своєї останньої збірки “Цукерково-букетні вірші”.
В. Ц. Міхалевський поділився з присутніми своїми думками про те, що поет завжди повинен іти в перед, відкривати перед своїми читачами новий світ емоцій та вражень. Він дуже любить своє місто і присвятив йому такі рядки: 
Я у місті такому живу,
Що відоме у цілому світі.
Мій Хмельницький, мій сон наяву!
Три стріли – слід віків заповітний.»
 
Ділячись враженнями від проведеного заходу, вчитель української мови та літератури Клименко Л.Д. зазначила: «Одна із найголовніших місій бібліотеки полягає  в організації зустрічей між читачами та письменниками. Відбувається живий невимушений діалог під час якого знаходять відповіді на всі запитання. А любов є мірилом усіх почуттів. Особливо любов до рідного міста, яке так гарно оспівують наші хмельницькі поети, зокрема, Віталій Цезарійович»



вівторок, 22 вересня 2015 р.

Міні-музей Дмитра Михайловича Брилінського

Витязь українського духу...

Нашу бібліотеку у м. Хмельницькому знають діти і дорослі, адже вона має велику популярність серед навчальних закладів і плідно співпрацює з ними. З 2003 року згідно з наказом директора ЦБС була перейменована у бібліотеку-філію №10 ім. Д. М. Брилінського для дітей. Це стало важливою подією у житті книгозбірні. Дмитро Михайлович Брилінський видатний письменник, художник, публіцист, краєзнавець, філософ, який здобув славу не тільки в нашій області, але й за її межами. Під час екскурсій користувачів бібліотеки до музею бібліотекарі палким словом-свічечкою запалюють у їхніх душах почуття віри у свій народ, наповнюють їх  серця любовю до рідного краю, України до української мови.
Життєвим кредом Д.М. Брилінського були слова: "Любіть книжку, любіть мову рідну, любіть всіх рідних, любіть всіх людей, рідний край, Батьківщину".

пʼятницю, 18 вересня 2015 р.

Книги наші – закладки ваші

 Виставка – сюрприз: "Бюро знахідок"



19 вересня для наймолодших користувачів бібліотеки-філії №10 було організовано виставку – сюрприз: "Бюро знахідок". Юні читачі бібліотеки мандруючи сторінками прекрасних книг зупиняються на цікавих моментах і мимоволі забувають різноманітні дрібнички а саме: закладки з улюбленими героями, міні картинки, олівці, кісточки для малювання, ручки, лінійки, резинки для волосся чого тільки не знайдеш на улюблених сторінках книг. Тому сьогодні була гарна можливість нашим користувачам повернути свої речі та канцелярські приладдя. 

Хмельницький надихає на вірші



четвер, 17 вересня 2015 р.

Еміграція – болюче питання для країни

«Економічні причини еміграції з України»


15 вересня бібліотекар бібліотеки-філії №10 провела для учнів 5-А класу ЗОШ №24 прес-калейдоскоп «Економічні причини еміграції з України».
За даними Всесвітнього конгресу українців, поза Україною проживає понад 12 млн. українців у 64 країнах світу. Вони мають окремі громади у Північній та Південній Америці, Європі, Австралії та Новій Зеландії, на Близькому і Далекому Сході. Доля закинула їх туди з різних причин, проте об’єднує їх одне – вони покидають рідний край з Україною в серці, з вірою і надією, що настане краща доля для їх Батьківщини.
На масовому заході учні дізналися про еміграцію, а саме внутрішню і зовнішню, про основні причини еміграції з України, чинники, що зумовлюють це явище.
Адже одна із найболючіших і найактуальніших проблем для сучасної України – еміграція її громадян до інших країн. Саме тому важливо знати шляхи зменшення еміграції і варіанти для процвітання України, тому що вона для кожного з нас найрідніша, наймиліша Батьківщина із найкрасивішими краєвидами, величною історією і працелюбним народом.

четвер, 10 вересня 2015 р.

"Хмельницький милий - квітне гордо в слові"

До дня міста буде проходити літературний фестиваль "Слово єднає" біля памятника      Т. Шевченка. Молоді поети - початківці (активні читачі міської бібліотеки-філії №10) братимуть участь у заході. Це зокрема: Левшун Анна та Блисканюк Марина учениці ЗОШ №24 та Гончарук Ірина учениця СЗОШ №27.


Левшун Анна захоплюється поезією, перекладами іноземних творів, КВНом, народними танцями. Зараз працює над власним пригодницьким романом.


Блисканюк Марина дуже любить українську поезію, поезію подільських поетів. Пише вірші на різну тематику. Захоплюється балетом, бісероплетінням, любить малювати.


Гончарук Ірина щиро завдячує своїм батькам, що привили їй любов до поезії, це тепер стало незамінним хобі. А ще Ірина любить малювати, займатися спортом, танцювати.



Продовжуємо подорожувати Україною разом



Найдорожче для кожної людини те місце, де вона народилася, де народилися її батьки – тобто Батьківщина. Україна – це одна із найкращих країн у світі. Вона багата чудовими краєвидами, прекрасними степами, лісами, горами, селами і містами.
9 вересня у СЗОШ №27 бібліотекар бібліотеки-філії №10 провела для учнів 5-А класу віртуальну слайд-екскурсію «Подорожуємо Україною».
Школярі ознайомились з багатовіковою історією, походженням назв сучасних міст, розширили знання про найбільші і найкрасивіші міста України, а саме про Київ, Львів, Одесу, Харків, дізналися про унікальні пам’ятки архітектури.
Наприкінці масового заходу бібліотекар провела для учнів вікторину, аби вони якнайкраще засвоїли доведену до них інформацію та усвідомили, що потрібно цінувати, шанувати і любити свою державу.