Свята рано чи пізно завершуються, і саме 18 та 19 число стають фінальними у січні. Водохреще Господнє та Богоявлення здавна були одними з найважливіших свят та завершенням святок. Після Нового року, Різдва, Щедрого вечора, Василя наступав період очищення, люди святили воду та купалися в річках. Що ж іще робили на ці свята?
Голодна кутя або другий Святвечір
Напередодні Водохреща українці знову готували
кутю. Перший раз був на Святвечір, тоді Щедра кутя 13 грудня, а 18 січня на
Вілію (Голодна кутя, голодний Святвечір) готували пісні страви, бо готувалися
до великого свята Водохреща.
Весь день дотримувалися суворого посту чи взагалі
нічого не їли до сходу першої зірки. На вечерю готували страви з риби, пісний
борщ, гречаники, пісні голубці, узвар, вареники чи пироги з капустою. Кутю
готували, як і на Святвечір, без масла, тільки заправляли медом, маком,
сухофруктами. Страв готували менше, ніж 6 січня, але обов’язково парну
кількість. Якщо їжа залишалася після вечері, її віддавали курям чи худобі, щоб
ті були здоровими.
Перед вечерею у церкві святили воду. Банки й
глечики прикрашали квітами, щоб Бог захищав від напасті. І саме ця вода,
освячена у вечір Богоявлення, вважалася найбільш цілющою.
Господар дому окроплював кожного члена сім’ї, а
тоді й худобу. Ця вода мала знищити всяку біду та зміцнити здоров’я. З пиття
свяченої води часто починали вечерю. В деяких місцинах є ще одна традиція: за
господарем, коли той окроплює оселю, ходить молодший син з пирогами. Один пиріг
має вкусити у сінях, інший – в коморі, а третій – надворі. Потім їх ділять за
столом та їдять всією сім’єю, щоб бути здоровими та щасливими.
Після вечері заведено проганяти кутю зі словами:
Утікай, кутя, з покуття,
Узвар, іди на базар,
Паляниці, залишайтеся на полиці,
«Дідух» – на теплий дух,
Щоб кинути кожух.
Традиція проганяти кутю була і в запорожців на
Січі. Вони влаштовували справжню стрілянину! Мабуть, щоб кутя точно злякалася.
На Водохреще теж везли гармати й стріляли біля Дніпра.
Також по завершенню вечері всі ложки родина
складала в одну посудину, а зверху клали хлібину, щоб хліб гарно родив у цьому
році. З дому виносили дідух та спалювали на городі, таким чином вже прикликаючи
весну й тепло. Попіл від дідуха був корисним для майбутнього врожаю, ним
посипали город «щоб огірки вродили».
Після скромної вечері та спалення дідуха люди
лягали спати та чекали ранку, щоб святкувати Водохреще. У деяких регіонах на
Другий Святвечір лунають щедрівки і виконують деякі обряди зі Святвечора перед
Різдвом.
Що робили на Водохреще 19 січня?
Це свято хрещення Ісуса Христа у ріці Йордані.
Тоді Спасителю виповнилося 30 років, і він прийшов до Іоанна Хрестителя для
обряду. Також саме в цей день після того, як Ісус вийшов з води, небо
розійшлося і явився Дух Божий у формі голуба, який зійшов на Ісуса. Ця подія
засвідчила таїнство Святої Трійці, адже водночас явилися Отець, Син та Дух
Святий. Від того часу Ісус почав служіння людству.
Традиційно 19 січня освячують воду біля церков та ставки, річки. Зранку на воді вирубують з льоду ополонку у формі хреста. А випиляний із льоду хрест ставлять біля ополонки та поливають буряковим квасом, щоб був червоний. Біля хреста із льоду ставили престол та оздоблення з гілок ялини у вигляді воріт.
Нехай і у Ваш будинок входить благодать і
залишається з Вами на весь рік! З Хрещенням Господнім! Нехай у свято Водохреща
чиста свята вода змиє печалі і негаразди. Миру в Вашому домі, тепла в серці,
рідних людей поруч і віри в те, що все в житті складеться просто чудово!
Немає коментарів:
Дописати коментар