Інформаційна довідка
Пасха – свято дуже давнє.
Українці відзначали його ще задовго до становлення християнства на землі Русі,
і називалося воно Великдень – великий день. День весняної перемоги над зимою,
світла над темрявою, торжества життя над смертю. Також наші предки пов'язували
це свято ще й з весняними польовими роботами. Було прийнято пекти великодні
"бабки" і прикрашати різноманітними способами яйця, котрі ми знаємо
як сучасні куличі, паски, писанки і крашанки.
Великдень не даремно називають
найсвітлішим святом у році. Ми з нетерпінням і трепетом чекаємо цей день:
хтось, щоб закінчити сорокаденний піст, хтось поласувати традиційною випічкою,
хтось, щоб прикрасити пасхальні яйця і почути довгоочікуване "Христос
Воскрес!".
Ми зібрали для Вас традиційні
рецепти великодніх пасок.
Рецепт 1
-
1 л. молока;
-
500 гр. цукру;
-
100 гр. дріжджів;
-
10 яєчних жовтків;
-
100 гр. сметани;
-
100 гр. масла;
-
200 гр. маргарину;
-
0,5 склянки родзинок;
-
Ванільний цукор;
-
0,5 ч. ложки солі.
У нагріте молоко додати дріжджі,
жовтки збиті з цукром та сіль.
Маргарин та масло розтопити додати сметану,
розпарені родзинки та ванільний цукор. Все змішати та додати муку. Тісто має
вийти як на опару. Опару залишити на 1 год. для бродіння.
Вимішувати тісто додаючи муки
стільки візьме, щоб тісто не було забитим. Місити довго 30-40 хв. щоб не липло
до рук. Залишити підходити. Форми змастити маргарином. Накладати тіста трохи
більше 1/3. Коли тісто підійде у формі змастити яйцем та садити у піч. Випікати
1 годину при темп. 1800 .
Рецепт
2
1 л. молока;
4 склянки цукру;
10 яєчних жовтків;
5 яєць;
50 гр. дріжджів;
400 гр. масла;
100 гр. олії;
Родзинки за смаком;
1-2 кг. мука.
Дріжджі розвести у теплому
кип’яченому молоці. Додати яйця збиті з цукром. Масло розтопити, але не гаряче
вилити в масу. Додати розпарені родзинки. Поступово додавати муку, тісто має
бути рідким, додаємо олію.
Замішуємо тісто – має вийте повільне – не сухе.
Рецепт 3
2 л. молока;
200 гр. маргарину;
200 гр. масла;
4 склянки цукру;
30 жовтків;
100 гр. олії;
100 гр. горілки;
100 гр. дріжджів;
4 пачки ванільного цукру;
родзинки;
цукати;
0,5 ч. ложки кориці;
цедра лимона.
В тепле молоко додати дріжджі,
0,5 склянки цукру, невелику кількість муки. Замісити рідку опару та залишити
підходити на 30 хв.
Цукор збити з жовтками, додати
розтоплене масло, горілку, олію, ванільний цукор та корицю або цедру лимона.
Все змішати з опарою яка підійшла – має вийти повільне не сильно густе тісто.
Вимішане тісто залишити на 30-40
хв. щоб підходило. Ще раз вимішати і залишити щоб підійшло. У готове тісто
додаємо родзинки або цукати та вимішуємо.
Форми змастити маргарином,
заповнити форму тістом на 1/3 та залишити щоб тісто підійшло у формі. Перед
посадкою у духову піч змастити збитим яйцем. Випікати 1 годину при темп. 1800
.
Теплі паски змащуємо глазур'ю та
декоруємо за бажанням цукровими виробами.
Білкова
глазур
1 яєчний білок;
225 гр. цукрової пудри.
Білок збити в міцну піну (до
піків). Всипати половину цукрової пудри і збити до повної гладкості. Всипати
решту пудри і перемішати. Дати глазурі постояти 10 хвилин і відразу
використовувати.
Немає коментарів:
Дописати коментар