Міжнародний фестиваль їстівної книги, також відомий як
День їстівної книги, – це щорічний захід, який проводиться 1 квітня або в
найближчі до цієї дати дні в різних країнах світу. І це не першоквітневий жарт,
а дуже важлива подія. Вона об’єднує видавців, письменників, ілюстраторів,
бібліотекарів і всіх бажаючих любителів книг, які збираються, щоб оцінити їх «поживну
цінність». Учасники створюють «їстівні книги», які виставляють, фотографують,
обговорюють, а потім – з’їдають в той же день. Нагороди традиційно присуджують
в таких категоріях, як: «Найбільш креативна», «Найменш їстівна», «Найкращий
смак», «Найсмачніша на вигляд», «Найкращий роман», «Найкраща дитяча книга»…
Перший подібний захід було організовано Джудіт А.
Хоффберг і Беатрис Корон у 2000 році, щоб відзначити день народження
французького кулінара Жана Антельм Брилья-Саварена, відомого завдяки своїй
книзі «Фізіологія смаку». Хоча і сама дата 1 квітня, за твердженням ініціаторів
свята, також має до нього відношення, бо є ідеальним днем для того, щоб «з’їсти
свої слова» (англ. ідіома «to eat one’s words» – взяти свої слова назад).
Немає коментарів:
Дописати коментар