Всесвітній день кокоса
2 вересня кожного року у всьому світі
відзначають міжнародне свято - Всесвітній день кокосу (World Coconut Day). Цей
дивовижний плід кокосової пальми не можна віднести ні до горіхів, ні до
фруктів, ні до ягодам, і біологи називають його “кістянка”. Його назва з
португальського перекладається як «мавпа»: очищений плід нагадував мандрівникам
мордочки цих тварин.
Цікаві факти про кокос:
1. Кокосова
вода абсолютно стерильна, якщо горіх ще не відкривали. Тому її ще 60-70 років
тому використовували як замінник плазми крові при переливанні.
2. Щорічно
реєструється близько півтори сотні випадків загибелі людей в результаті падіння
кокоса на голову.
3. Кокос
не гниють навіть у вологому і жаркій погоді завдяки своїм бактерицидним
властивостям.
4. У
середньому одна кокосова пальма за рік приносить близько чотирьохсот горіхів.
Живе при цьому дерево до сотні років.
5. У
процесі росту кокосова пальма споживає багато солі, тому ростуть ці дерева
переважно біля морського або океанського узбережжя.
6. Деякі
плутають кокосову воду і кокосове молоко. Вода - це те, що міститься всередині
горіха, а молоко - це вода плюс подрібнена м'якоть кокоса.
7. У
м'якоті кокоса містяться практично всі необхідні для нормального існування
людського організму речовини.
8. На
дозрівання кокоса йде до 9-10 місяців. Зріють ці плоди круглий рік.
9. Середній
кокос важить 2-2,5 кг, але поодинці ці плоди не ростуть. Зазвичай вони
виростають зв'язками до декількох десятків штук в кожній.
10. Шкаралупа
кокосів дуже міцна, і вона надійно оберігає нутрощі плоду від пошкоджень.
Горіхи іноді проростають після того, як перетнуть океан і виявляться викинутими
на берег за багато тисяч кілометрів від материнського дерева.
Немає коментарів:
Дописати коментар