вівторок, 31 жовтня 2017 р.

Хелловін-2017: коли і як відзначають моторошне свято!

 Хелловін походить від стародавнього кельтського свята жнив та днів мертвих. Традиція виникла понад 2 тисячі років тому. Древні кельти, які жили на території сучасної Великої Британії, ділили рік на дві частини – світлу і темну (літо і зиму). І коли темна частина змінювала світлу (наприкінці жовтня), у кельтів починалися гучні гуляння – Самайн. Традиційними кольорами Хелловіну є чорний, який символізує смерть і темноту ночі, і помаранчевий – символ збору урожаю в році, що минає.
Хелловін має численні цікаві традиції, які передаються з року в рік. Діти переодягаються у страшні костюми і ходять по домівках сусідів, випрошуючи солодощі. Усім добре відома знаменита фраза з американських фільмів: «Цукерки або смерть!».
Сьогодні традицію переодягання у страшні костюми перебрали й дорослі. Страхітливий макіаж, костюм привида або якогось чудовиська, а ще краще, щоб на одязі було побільше «крові», моторошний тембр голосу – і ви готові до вечірки на Хелловін! До речі, свято стало в Україні настільки популярним, що вечірки на Хелловін влаштовує чи не кожен паб у Києві та інших великих містах.
На Хелловін також прикрашають домівки гарбузами, штучним павутинням та іншими тематичними декораціями. У такій лячній атмосфері розповідають страхітливі історії та переглядають фільми жахів.
Особливою традицією є вирізання ліхтаря з гарбуза на Хелловін. За легендою, ірландський коваль на ім’я Джек зумів двічі обдурити самого диявола і взяти з нього обіцянку відмовитися від посягання на його душу. Це убезпечувало коваля від потрапляння після смерті в пекло, однак, і в рай він не потрапив і був змушений поневірятися по землі в очікуванні Судного дня. Свій шлях Джек висвітлював шматочком вугілля, який ховав від негоди всередині порожнього гарбуза. Англійською гарбуз зі свічкою всередині так і називається – Jack-o-Lantern, що означає «ліхтар Джека».

Немає коментарів:

Дописати коментар