вівторок, 10 квітня 2012 р.

Дмитро Михайлович Брилінський

Дмитро Михайлович Брилінський
Щедра Подільська земля  на таланти! Багато славетних імен наших земляків вам знайомі. Одним із них і був Дмитро Михайлович Брилінський – людина, яка зробила великий внесок у духовний розвиток нашого краю.
З 2003 року наша бібліотека стає музеєм імені Дмитра Михайловича.
 Брилінський  Дмитро Михайлович народився 10 вересня 1916 року в селі Сирватинці Городоцького району Хмельницької області в селянській родині.Закінчив Сирватинецьку семирічку, робітничий факультет Кам’янець – Подільського інституту народної освіти у 1935 році, філологічний факультет Ніжинського державного педагогічного інституту імені М. В. Гоголя у 1939 році.
Ветеран війни. Учасник бойових дій. Кавалер ордена Вітчизняної війни 2 ступеня і медалі «За Відвагу», має інші урядові нагороди.
Працював викладачем Кам’янець – Подільського педагогічного училища,вчителем української мови і літератури, логіки, психології, завучем середньої школи в селі Ливада Городоцького району, також вчителем української мови та літератури в 10 школі міста Хмельницького.
               Відмінник народної освіти України, нагороджений медаллю Антона Макаренка, двома грамотами Міністерства освіти України.
               Робсількор з 1936 року. Активний дописувач до газет та журналів. Автор багатьох журнальних статей. Піонер літературного краєзнавства в Україні. Популяризатор літератури рідного краю – Поділля.
               Друкувався на сторінках 8 журналів, літературного альманаху «Творче Поділля», збірника «Духовні витоки Поділля: творці історії рідного краю».
Автор книжок « Матеріали до словника подільських говірок», «Словник подільських говірок», поетичних збірок «Снопик», «Загадки», «Україно моя, Україно!», книжки «З людьми і для людей» у співавторстві, упорядник книжок «Український словник власних імен людей», «Імена людей» у співавторстві «Письменники Хмельниччини».
               Учасник Всесвітнього форуму українців у Київі в 1992 році. Член Хмельницької міської літературної спілки «Поділля». Лауреат премії імені Богдана Хмельницького в 1996 році.
                Автор рукописної повісті «В вихре событий», понад 40 рукописних збірок. На сторінках газети «Русалка Дністрова» надруковані публіцистичні твори «Витязь духу, або місце і роль Бога у творчості Т. Шевченка", «Космос. Бог. Людина».
Після виходу на пенсію Дмитро Михайлович ще 13 років працював на радіозаводі «Новатор» художником оформлювачем. В цеху стінна газета завжди займала 1 місце по заводу. Часто його нагороджували грамотами і преміями. Всього робочого стажу в Дмитра Михайловича 45 років.
               Не стало видатного хмельничанина 10 березня 1999 року

4 коментарі: