вівторок, 12 грудня 2017 р.

Андріївські вечорниці!


За народними уявленнями, святий Андрій є провісником долі, покровителем кохання і шлюбу.
Андріївські ворожіння були присвячені темі шлюбу. Дівчата намагалися дізнатися, хто буде їх чоловіком, чи буде він багатим, який матиме характер, чи стануть вони щасливі разом.
Своєрідним символом свята Андрія є обрядове печиво, яке використовувалось у різноманітних іграх та магічних церемоніях. Йдеться про андріївську калиту, відомою ще під назвою «коржа», або «коляти». У його виготовленні намагалися взяти участь усі дівчата, що сходилися на вечорниці. Своєю круглою формою «калита» нагадувала сонце.
Одним із найкраще збережених у народній пам'яті фрагментів духовної культури досі лишаються андріївські ворожіння. Добре  відомими були дівочі ворожіння про майбутню долю з балабушками. Про їх широке побутування свідчать різноманітність їх локальних назв: «шишки», «опушки», «обливанці», «сабадашки», «медочки» тощо.
У світі ніколи нічого не стоїть на місці, все змінюється, але пам’ять минулих поколіть має жити, має жити історія, адже це робить нас індивідуальними та духовно багатими. Зі святом вас, Андрії, Андрійовичі та Андріївни! Нехай ніколи не гасне вогонь у ваших серцях на добро та радість людям!

Немає коментарів:

Дописати коментар