вівторок, 14 квітня 2020 р.

Великдень вдома – рецепти бабусь


Інформаційна довідка


Пасха – свято дуже давнє. Українці відзначали його ще задовго до становлення християнства на землі Русі, і називалося воно Великдень – великий день. День весняної перемоги над зимою, світла над темрявою, торжества життя над смертю. Також наші предки пов'язували це свято ще й з весняними польовими роботами. Було прийнято пекти великодні "бабки" і прикрашати різноманітними способами яйця, котрі ми знаємо як сучасні куличі, паски, писанки і крашанки.
Великдень не даремно називають найсвітлішим святом у році. Ми з нетерпінням і трепетом чекаємо цей день: хтось, щоб закінчити сорокаденний піст, хтось поласувати традиційною випічкою, хтось, щоб прикрасити пасхальні яйця і почути довгоочікуване "Христос Воскрес!".
Ми зібрали для Вас традиційні рецепти великодніх пасок.

Рецепт 1
     1-1,5 кг. муки
-         1 л. молока;
-         500 гр. цукру;
-         100 гр. дріжджів;
-         10 яєчних жовтків;
-         100 гр. сметани;
-         100 гр. масла;
-         200 гр. маргарину;
-         0,5 склянки родзинок;
-         Ванільний цукор; 
-         0,5 ч. ложки солі.

У нагріте молоко додати дріжджі, жовтки збиті з цукром та сіль.

Маргарин та масло розтопити додати сметану, розпарені родзинки та ванільний цукор. Все змішати та додати муку. Тісто має вийти як на опару. Опару залишити на 1 год. для бродіння.
Вимішувати тісто додаючи муки стільки візьме, щоб тісто не було забитим. Місити довго 30-40 хв. щоб не липло до рук. Залишити підходити. Форми змастити маргарином. Накладати тіста трохи більше 1/3. Коли тісто підійде у формі змастити яйцем та садити у піч. Випікати 1 годину при темп. 1800 .

Рецепт 2


1 л. молока;
4 склянки цукру;
10 яєчних жовтків;
5 яєць;
50 гр. дріжджів;
400 гр. масла;
100 гр. олії;
Родзинки за смаком;
1-2 кг. мука.


Дріжджі розвести у теплому кип’яченому молоці. Додати яйця збиті з цукром. Масло розтопити, але не гаряче вилити в масу. Додати розпарені родзинки. Поступово додавати муку, тісто має бути рідким, додаємо олію.
Замішуємо тісто – має вийте повільне – не сухе.



Рецепт 3

1-2 кг. муки
2 л. молока;
200 гр. маргарину;
200 гр. масла;
4 склянки цукру;
30 жовтків;
100 гр. олії;
100 гр. горілки;
100 гр. дріжджів;
4 пачки ванільного цукру;
родзинки;
цукати;
0,5 ч. ложки кориці;
цедра лимона.


В тепле молоко додати дріжджі, 0,5 склянки цукру, невелику кількість муки. Замісити рідку опару та залишити підходити на 30 хв.
Цукор збити з жовтками, додати розтоплене масло, горілку, олію, ванільний цукор та корицю або цедру лимона. Все змішати з опарою яка підійшла – має вийти повільне не сильно густе тісто.
Вимішане тісто залишити на 30-40 хв. щоб підходило. Ще раз вимішати і залишити щоб підійшло. У готове тісто додаємо родзинки або цукати та вимішуємо.
Форми змастити маргарином, заповнити форму тістом на 1/3 та залишити щоб тісто підійшло у формі. Перед посадкою у духову піч змастити збитим яйцем. Випікати 1 годину при темп. 1800 .
Теплі паски змащуємо глазур'ю та декоруємо за бажанням цукровими виробами.

Білкова глазур


1 яєчний білок;
225 гр. цукрової пудри.

Білок збити в міцну піну (до піків). Всипати половину цукрової пудри і збити до повної гладкості. Всипати решту пудри і перемішати. Дати глазурі постояти 10 хвилин і відразу використовувати.


Немає коментарів:

Дописати коментар