середа, 13 січня 2021 р.

Від чого б тільки не захворіла книжка, її негайно треба лікувати!

 

Книжки – як люди: народжуються, живуть, старіють. Як люди, можуть хворіти. Для хворих людей є поліклініки, лікарні, санаторії. Для хворих книжок також є спеціальні лікарні. Тільки називаються вони по-іншому: палітурними і реєстраційними майстернями. У них лікують хворі книжки, і лікують по різному. Одним надають амбулаторну допомогу, інших кладуть у лікарню, навіть оперують. В особливих випадках роблять реанімацію (оживлення) дарують друге життя. Для остаточного одужання влаштовують книжкам «санаторний режим». Словом повертають квітучий вигляд.

Однак усі лікарі знають: будь-яку хворобу легше попередити, ніж вилікувати. І радять берегти здоров’я. Зокрема позбутися поганих звичок.

Давайте і ми насамперед запам’ятаємо, що з книжками не можна робити:

1. Не можна перегинати книжки.

2. Не можна загинати книжкові сторінки.

3. Не можна закладати в книжки олівці.

4. Не можна брати книжки брудними руками.

5. Не можна читати книжки під час їжі.

6. Не можна читати книжки на сонці.

Книжки бояться і бруду, і вологи, і сонячних променів – псується папір. Ще книжки бояться пилу і комах-точильників. Класти книжки треба тільки на чисті столи і парти. Перегортаючи прочитану сторінку, звикайте тримати її за верхній край. І ніколи – ніколи не слиньте пальці.

Щоб повернути книгам гарний та охайний стан у бібліотеці проводять реставраційні роботи: підклеюють, додають вирвані сторінки, одним словом зцілюють книги. Саме такою роботою бібліотекарі займаються на карантині.

Якщо у Вас є хворі книги полікуйте їх будь ласка!


Немає коментарів:

Дописати коментар