понеділок, 22 лютого 2021 р.

ВЖЕ ЗОВСІМ СКОРО ВЕСНА!

 

Коли за вікном світить сонце, співають пташки, то доповнити атмосферу може лише хороша оптимістична книга.

Пропонуємо Вам п’ять книг з «весняним настроєм»:

1. Рей Бредбері, «Квітневе чаклунство».

Абсолютне чарівництво, магія, чудо, любов. Дуже легкий подув незвичайного вітерцю, який забирає тебе з собою. Дуже красива розповідь, що тримає твою увагу до останньої сторінки. Про справжню любов, про пошуки другої половинки, коли та сама горезвісна друга половинка саме твоя, а не випадковість і не обов'язок. Це стан, коли дивлячись у очі іншій людині, ти можеш заглянути йому в душу і побачити, відчути улюблене, рідне, яка не приховає зовнішність. Тут серце, яке не обдуриш. Головне – до нього прислухатися, воно завжди каже правду! Це чудова розповідь про миті кохання; саме тоді, коли відчуваєш, що щось в тобі прокидається, і ти готовий жити очікуванням, тому що впевнений – це воно, те почуття, яке століттями оспівують люди, завдяки і з-за якого так багато подій відбувається на Землі. Це те, що рятує, прощає, шкодує, губить, робить людину Людиною.

2. Елізабет Гілберт, «Велике диво».

Весна відроджує все до життя, а читача цієї книги може відродити до творчості і нових звершень. Досить позбутися крижаного панцира страху, щоб зробити перший крок до створення чогось прекрасного. Елізабет Гілберт доводить це на власному прикладі.

Автор добре показує, що таке творча криза, чому не варто боятися показувати свої роботи і говорити «Так», тому що, в цілому, людина нічим не ризикує, погодившись, а забитися в кут завжди встигнете. Мені так само сподобалася позиція автора з приводу загальних ідей. Що робити, якщо твою ідею «вкрали»? Досить просто – не засмучуватися і створити щось інше, оскільки якщо ідея прийшла одній людині, це не означає, що вона не прийде і іншим. Якщо трохи продовжити думку Гілберт і поєднати з отриманими знаннями про архетипи персонажа і архетипи сюжету, то все в світі працюють за одними і тими ж шаблонами, немає чогось іншого. І якщо зациклюватися на тому, що підліткових романів або детективів безліч – то тоді і робити нічого не варто. Тому думка автора щодо творчості в цілому – головне щоб особисто вам подобалося те що ви робите і від позиціонування творчості вишикується ставлення читача чи глядача до вашої роботи.

3. Франсіс Малька, «Торгівець парасольками».

Бійтеся своїх бажань – вони можуть здійснитися! Саме так одним реченням можна передати суть книги. Але ось питання, на яке книга так і не відповіла: «Чи означає це, що не треба прагнути до кращого, яке на перевірку за краще не виявиться?» Втім, на це питання ніхто не відповість. За своє добро, яке ми намагаємося зробити ближнім, теж доводиться розплачуватися. «Ласкаво безкарним не буває». Напевно, це похвально – чогось досягти в житті, але в кінцевому підсумку життя все розставляє на свої місця. Комусь треба і парасольками торгувати, і взуття лагодити.

4. Анна Гавальда, «Ковток свободи».

Легка, з тонким гумором, з ноткою сентиментальності, дуже витончена і дуже французька розповідь. Така повітряна, яка викликає посмішку і налаштовує на позитивний лад. Два брата і дві сестри, такі різні за характером і способу життя і разом з тим такі близькі і рідні. Безтурботна пора дитинства позаду, життя і час розвели їх в різні боки, але та тяга один до одного, підтримка, та зв'язок і любов непорушні. І це гостро відчутно, коли вони тікають від своїх сімей, дітей та проблем, і збираються тісним колом, щоб випити вина і поговорити про те про се... Як шкода, що такі зміни і канікули трапляються рідко... І тим вони цінніші і прекрасніші. Це воістину як ковток свободи, відмова від усього насущного, безтурботність і веселощі і те почуття спільності і клановості, яке їх об’єднує і заряджає енергією. Прекрасна розповідь про любов, взаєморозуміння і спільності. Звичайна фраза «Просто разом» і при цьому життєво важлива і потрібна.

5. Вільям Шекспір, «Сонети».

Весна – це любов, а любов – це поезія. У цьому збірнику міститься 154 вірші великого Шекспіра, присвячених романтиці, дружбі і величі душевної краси. Інтригує в них те, що автор створював цю поезію не для публікації. Всі сонети дуже особисті.

Вірші про любов і дружбу, але вони не стільки чуттєві, скільки філософські. Але всі роздуми присвячені емоціям і прагненням серця.

Немає коментарів:

Дописати коментар