четвер, 8 квітня 2021 р.

«Тринадцять історій у темряві»

 

Усім нам від природи властиве бажання інколи боятися, тож мода на «жахливчики», що спалахнули останніми роками в українській літературі (як дорослій, так і дитячій) цілком виправдана.

«Тринадцять історій у темряві» Галини Ткачук – книжка для тих, хто знає, що фантазія зі сміхом – прекрасний засіб від страху. Письменниця уміє дивовижним чином бачити незвичайне в буденному й химерно переплітати в текстах уявність і реальне життя. Очевидно, саме ці вміння, в сукупності з дитячою безпосередністю та чудовим почуттям гумору дозволили авторці так майстерно описати всі «Тринадцять історій».

А фундаментом книжки стала усна «народна творчість», що прийшла до нас із дитинства. «На чорній-пречорній горі стоїть чорне-пречорне місто», «Одного темного осіннього вечора одна дівчинка лишилася вдома сама», «Якось один хлопчик прокинувся вночі від того, що» – так починаються декотрі з історій, які розповідає Галина Ткачук. І ці початки є знайомими і навіть трохи рідними, либонь, для кожного з нас. Адже такі історії-страшилки діти, а подеколи й дорослі, люблять розповідати одне одному у відповідних ситуаціях. Наприклад, по вечорах у дитячих таборах, або в темних купе нічних поїздів, або біля вогнища у лісі головне – щоб атмосфера була підходящою.

Немає коментарів:

Дописати коментар