вівторок, 12 квітня 2022 р.

«Твої таланти Хмельниччино»

 

Інформаційний день до Дня народження Ольги Саліпи

Ольга Ігорівна Саліпа (нар. 12 квітня 1986, Гусятин, Тернопільської області) – українська письменниця, поетка, журналістка.

Біографія

Дівоче прізвище – Дудар. Навчалася в Гусятинській ЗОШ та Гусятинському коледжі ТДТУ (зараз – Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя) (організатор виробництва).У 2008 році закінчила Кам'янець-Подільський національний університет за спеціальністю «Педагогіка і методика середньої освіти. Українська мова та література. Англійська мова та література».

Працювала журналісткою в газеті та на телебаченні, редактором обласного тижневика «Круглий двір» (Тростянець, Сумська область).

Із 2015 року прес-секретар Хмельницького міського голови.

Творчість

Вірші почала писати з семи років. У старших класах поезія з'явились на сторінках колективних збірок місцевих поетів. У 1996 році стала членом клубу талановитої молоді «Молода муза».

Брала участь у багатьох літературних конкурсах: лауреат районного фестивалю «Веселкове Надзбруччя», переможець районного конкурсу авторської поезії, присвяченого Лесі Українці (2001 р.), переможець конкурсу конкурсу читців (номінація – «Авторська поезія»), присвяченого Міжнародному дню рідної мови (2002 р.).

Вірші поетеси друкувались у районних газетах «Вільне життя», «Свобода», «Ровесник», деякі із них увійшли до шостого випуску збірки молодих літераторів Тернопільщини «Перші ластівки».

В 2019 році Ольга Саліпа стала співавтором коміксу про супергероя Хмельмена – «Таємниці Хмельвіля», надрукованого накладом 500 примірників в україномовному варіанті та ще 300 – англійському.

Доробок

Поетичні книги:

«Я – весна» (Воля, 2002)

«Територія жінки» (Київ, Гамазин, 2019)

«Територія вогню» (Київ, Гамазин, 2020)

Романи:

«Оля» (Харків, Фоліо, 2020)

«Теплі історії про справжнє: як бути щасливим попри все» (Київ, Брайт Букс, 2021)

«Зламані речі» (Харків, Клуб сімейного дозвілля, 2021)

«Будинок на Аптекарській» (Харків, Фоліо, 2021)

«Облудниця» («Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля, 2022»)

Нагороди

Подяки

Відзнаки

ІІІ премія конкурсу «Смолоскип»

Диплом фіналіста конкурсу «Гранослов»

І премія у номінації «Романи» конкурсу «Коронація слова» за твір «Оля» (2020).

3 премія конкурсу «Гранд Коронація слова – 2021» (роман «Шанці»)

Відзнака за найкращий твір на воєнну тематику «За висвітлення жахів війни на прикладі родини, котра жила на Збручі – і опинилася на розломі країн і культур» –  роман «Шанці».

Немає коментарів:

Дописати коментар