вівторок, 7 лютого 2023 р.

 День народження вогнегасника

    Сьогодні, 7 лютого відзначає свій день народження – вогнегасник.
    Перший вогнегасник винайшов Захарій Грейл, близько 1715 року в Німеччині. Воно являло собою дерев’яну бочку, заповнену 20 літрами води, оснащену невеликою кількістю пороху і запалом. У разі пожежі запал підпалювався, а бочку кидали у вогнище, де вона вибухала і гасили пожежу. 
    В Англії подібний пристрій винайшов хімік Амброуз Годфрі в 1723 році. Вдосконаливши конструкцію, в 1770 році, у воду почали додавати галун.
    У 1813 році, англійський капітан Джордж Мэнби винайшов вогнегасник в тому вигляді, в якому ми з ним знайомі тепер. Пристрій перевозилося на візку і складалося з мідного глека, що містить 13 літрів калію.
     1850 році Хайнрихом Готлібом Кюном в Німеччині був представлений ще один хімічний вогнегасник, невелика коробка, заповнена сірої, селітрою і вугіллям, з невеликим пороховим зарядом. Заряд приводився в дію за допомогою запала, коробка впадала у вогнище, після чого виділяються гази гасили вогонь.
    Порошок, як вогнегасну речовину, вже використовувався в 1850-х роках. Більшість конструкцій ґрунтувалися на застосуванні бікарбонату натрію, поміщеного бляшані місткості або картриджі.  У 1912 році компанія Total у Берліні отримала патент на порошковий вогнегасник з використання вуглекислого газу.
    Вогнегасні порошки стали найбільш часто використовуваним вогнегасною речовиною. Конструкція вогнегасників змінювалася з часом, додавалися насадки та розпилювачі, поліпшувалися якості порошку і здатність його зберігання у великих обсягах. У 1955 році почалося застосування порошків. здатні гасити пожежі класу А.
    Нас сьогоднішній день сучасні вогнегасники пройшли довгий шлях розвитку з моменту їх винаходу в 1715 році. Більшість компактних вогнегасників, що виробляються сьогодні – порошкові, що знаходяться під тиском або з картриджами CO2. Конструкція їх залишається незмінною з 1950-х років, але природно, всі компоненти покращені для досягнення більшої надійності.
    

Немає коментарів:

Дописати коментар