середу, 13 березня 2024 р.

 День хутряних навушників


Щороку 13 березня світ відзначає День хутряних навушників, адже саме цього дня в 1887 році американець Честер Грінвуд запатентував хутряні навушники.

Честер Грінвуд, один із шести дітей у сім'ї, виріс на фермі у Фармінгтоні, штат Мен. Життя на фермі – це постійна та важка праця, але й для відпочинку та розваг теж був час.

Одного особливо холодного зимового дня 1873 року 15-річний Честер вирушив «обкатати» нові ковзани на розташований по сусідству замерзлий монастирський ставок. Але довго покататися не вдалося, оскільки незабаром у нього страшенно змерзли вуха. Багато його друзів для захисту від холодного вітру обмотували голову шарфом, але Честер ненавидів стрічку з грубої вовни, що «кусалася», і йому довелося повернутися додому.

А на шляху він придумав розв'язання своєї проблеми. Взявши в сараї м'який дріт, Честер вигнув з неї невелику дугу з кружальцями на кінцях і попросив бабусю допомогти йому з обшивкою гуртків, щоб вийшли м'які чашки, утеплені бобровим хутром зовні й оббиті м'яким оксамитом усередині. Свій винахід Честер назвав Greenwood Champion Ear Protector, "Чемпіонський захист для вух Грінвуда" і вже наступного дня красувався в ньому на льоду замерзлого ставка. Саморобні хутряні навушники Грінвуда справили на його друзів величезне враження. Практично всі діти стали просити у своїх батьків такі самі.

Але, попри швидкий успіх у публіки, юний винахідник не задоволений. Дріт був надто м'який, і навушники при рухах ляскали по вухах. Ідея явно потребувала вдосконалення. Честер розпочав роботу над другою версією свого винаходу, замінивши дріт сталевою пружинною стрічкою шириною 2 см, до якої на маленьких петлях кріпилися чашки навушників. Тепер вони щільно, але м'яко притиснуті до голови, добре захищаючи вуха. Крім того, внаслідок пружинних властивостей навушники можна було скласти в компактну плоску конструкцію, а потім знову розвернути без втрати форми.

    13 березня 1877 року Честер Грінвуд отримав на свій винахід американський патент номер 188292. Незабаром він заснував у Фармінгтоні фабрику з виготовлення навушників, щорічний випуск яких уже 1883 року становив 30 000 штук. А в 1937 році, коли Честер Грінвуд, оточений дітьми та онуками, у віці 79 років відійшов у інший світ, його фабрика випускала понад 400 000 навушників на рік.

    День хутряних навушників не обмежується простим носінням цього аксесуара. Люди по всьому світу влаштовують тематичні вечірки, фотосесії, а також конкурси на найоригінальніші та найстильніші хутряні навушники. 

Немає коментарів:

Дописати коментар