пʼятницю, 19 квітня 2024 р.

 День проліску

            Проліски – ранні та особливо ніжні вісники весни.

Проліски, відомі науково як Galanthus, є одними з перших квітів, що з'являються після тривалих зимових місяців, символізуючи нове життя та тепло.

Міжнародний день проліска був створений, щоб відзначити перші ознаки весни з появою цих квітів. На території України ці рослини з'являються вже в березні. Але в Британії, на батьківщині фестивалю, квіти починають виривати із землі в середині квітня.

Саме свято Дня Проліска зародилося у Великій Британії, де його вперше відсвяткували 19 квітня 1984 року. З того часу це свято поширилося серед країн Європи та світу, як символ охорони природи й дбайливого ставлення до рідкісних рослин.

Пролісок вважається символом чистоти, невинності та відродження душі. Часто ці квіти виступають як обереги від злих духів і символізують новий початок. Вони надихають поетів та художників на створення творів, які відображають пробудження природи.

Легенди про пролісок

Ці квіти згадуються у творах Гомера, саме вони стали надійним захистом для Одіссея, оскільки відвернули від нього гнів та прокляття чаклунки Цирцеї.

Доволі поширеною та популярною є історія про наших прабатьків – Адама та Єву. Говорять, що після їхнього вигнання на Землі почав йти сніг. Перша пара з сумом згадала про тепло та затишок Едемського Саду, а Єва навіть заплакала. Зворушений її сльозами Бог перетворив сніжинки на витончені квітки. Вони стали для людей надією на порятунок.

Ще одна легенда розповідає нам про богиню квіток – Флору. Вона мала підготувати своїх підопічних до карнавального балу. У зв’язку з цим підбирала відповідні костюми. Сніг також виявив бажання взяти участь в урочистому святі, з цим проханням він звернувся до квіток. Проте всі рослини відмовили йому у допомозі, оскільки боялися холоду, і тільки проліски погодилися вбратися у білосніжне покривало.

Немає коментарів:

Дописати коментар