понеділок, 17 червня 2024 р.

Міжнародний день пікніка

Міжнародний день пікніка — це свято, яке відзначають у всьому світі, збираючись з родиною та друзями на свіжому повітрі. Це чудова можливість відірватися від повсякденних турбот, насолодитися природою, смачною їжею та приємним спілкуванням. 

Відзначається цей день 18 червня і набуває все більшої популярності серед людей різного віку.

Хоча точне походження Міжнародного дня пікніка невідоме, традиція влаштовувати пікніки бере свій початок ще з давніх часів. В Європі пікніки стали популярними в XIX столітті, коли люди почали виїжджати на природу, щоб насолодитися їжею та відпочинком.

Існує кілька версій походження слова «пікнік». Одна з них стверджує, що слово походить від французького дієслова «piquer» (обирати) та іменника «nique», що у вільному перекладі означає «дрібниця» або «ніщо». Проте спочатку це слово не мало нічого спільного з сучасним значенням пікніка.

У 1649 році, під час Фронди у Франції, популярною стала пародійна сатира з героєм, на ім'я Pique-Nique. Це був відважний боєць на барикадах і водночас великий ненажера. Іронія полягала у контрасті його ненажерливості з нестачею їжі, спричиненою повстанням.

Невідомо, чи це слово було придумане саме для сатири, чи вже існувало раніше. Однак через кілька десятиліть воно втратило своє зневажливе значення. У словнику французької мови Жиля Менажа, виданому у 1694 році, «пікнік» означав світську вечерю, де кожен гість вносив свою частку.

Відома британська письменниця та кулінарка Ізабелла Бітон, приділяла значну увагу складанню меню для пікніка. Серед обов'язкових страв були, зокрема, чотири смажені курки та дві качки, оскільки очікувана кількість гостей на такому заході складала до 40 осіб. 

Тільки на початку XX століття пікніки на відкритому повітрі стали переважати над пікніками в приміщеннях. Розвиток нових видів транспорту — потягів, велосипедів, автомобілів — значно полегшив виїзди за місто. Ідея провести час на свіжому повітрі за гарної погоди, насолоджуючись улюбленими стравами, стала привабливою для багатьох родин і дружніх компаній. У 1920-х роках у Великобританії почалося масове виробництво кошиків для пікніка, і великі магазини відвели для них окремі відділи.

Відзначити день пікніка має багато переваг. Це чудова можливість провести час з близькими на свіжому повітрі, насолодитися природою та зарядитися позитивними емоціями. Пікнік сприяє зміцненню здоров'я, оскільки ви перебуваєте на свіжому повітрі, рухаєтесь і вживаєте корисну їжу. Крім того, це відмінний спосіб зняти стрес та втекти від міської суєти.

Немає коментарів:

Дописати коментар