понеділок, 12 листопада 2012 р.

День української писемності і мови
                З нагоди Дня української мови  та писемності в бібліотеці-філії №10 була проведена година рідної мови «Українська мова давня і молода», де учні 7 класу школи с. Малиничі прослухали вірші та вислови відомих класиків про мову українського народу, ознайомились з її історією зародження та становлення, переглянули виставку книг «Пам’ятки української мови».
         Це свято відзначається з 9 листопада 1997 року, коли Президент України підписав Указ про його святкування.
Сучасні слов’янські алфавіти беруть початок із кирилиці – системи писемних знаків, за допомогою яких Кирило – один із двох братів – солунян, посланих до Моравії, – записав деякі релігійні тексти. До прибуття Кирила і Мефодія, на Русі вже існувало письмо: у вжитку його було кілька типів, які мали локальний характер. Слов’янський алфавіт обслуговує потреби десяти відсотків населення Землі. Ознаки української мови фіксуються в пам’ятках, починаючи з найдавніших джерел, датованих ХІ ст. Сучасна українська літературна мова пов’язується з конкретною датою – виданням «Енеїди» І.П. Котляревського 1798 року. Ще одна дата – 1840 рік, коли вперше видано твори Т.Г. Шевченка, – можна вважати доленосною: з того часу українська літературна мова стала на шлях розвитку.
Українська мова функціонує в нашій державі як національна мова українського народу. Поза межами держави вона в усній формі поширена в Росії, Молдові, Білорусії, Казахстані. Кожен громадянин України має досконало володіти нею, бо мова є одним з символів нації. Наші пращури вибороли для нас право вільно говорити, писати та читати українською мовою, тож цінуймо і збережімо це право для наших майбутніх поколінь.

Немає коментарів:

Дописати коментар