вівторок, 22 січня 2013 р.

День Соборності – свято України, що відзначається щороку 22 січня в день проголошення Акту возз'єднання Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки.
Офіційно в Україні День соборності відзначався з 1999 року. Ідея соборності бере свій початок від об'єднання давньоруських земель навколо князівського престолу в Києві.
22 січня 1919 року у Києві на Софійській площі відбулися урочисті збори, на яких був проголошений Акт Злуки українських земель, засвідчений Універсалом про об'єднання УНР і ЗУНР в єдину Велику Україну. Ним стверджувалось об'єднання двох тодішніх держав, що постали на уламках Російської і Австро-Угорської імперій в єдину соборну Українську державу, яка відтоді ставала гарантом загальнонаціональних інтересів українців. Століттями розірваний український народ визволився з неволі і возз'єднався на своїй землі в єдиній Українській державі. Він спирався на споконвічну мрію українського народу про незалежну, соборну національну державу. Вперше за 600 років це стало реальним кроком до об'єднання українських земель, що вплинув на подальші національно-політичні процеси в Україні.
До цього свята в бібліотеці-філії №10 була приурочена книжкова виставка «22 січня – День соборності».

Немає коментарів:

Дописати коментар