вівторок, 5 лютого 2013 р.


185 років з дня народження Жуль Верна

         8 лютого 1928 року народився французький письменник-фантаст Жюль Верн, якого можна назвати Нострадамусом серед цього жанру. Перші ж романи принесли йому всенародне визнання. Щойно книги французького письменника виходили друком, вони одразу ж перекладалися багатьма мовами й ставали популярними в усьому світі. Він писав про те, що не існувало, що будоражило свідомість, а через деякий час відтворене на папері втілювалось в реальність. Ж. Верн описував природу різних кліматичних зон, тваринний і рослинний світ, традиції і звичаї всіх народів земної кулі. Він був невтомним мандрівником, збираючи і досліджуючи різні явища та факти, щоб потім написати про них у своїх романах.
            Після смерті Жуля Верна залишилася його картотека, що містить понад 20 000 зошитів з відомостями з усіх галузей людських знань. Із 108 наукових передбачень письменника-провидця на сьогодні не справдилось лише 10! Перший атомний підводний човен, спущений на воду в 1955 році, було названо «Наутілусом» на честь вернівського судна.
         Найвідоміші його твори: "Незвичайні подорожі", "П'ять тижнів на повітряній кулі", "Подорож до центра Землі", "Таємничий острів", "Діти капітана Гранта", "Двадцять тисяч льє під водою", "Навколо світу за 80 днів".
         Протягом більше 40 років Жуль Верн публікував як мінімум одну книгу на рік. Він писав: «Здається, я божеволію. Я загубився серед неймовірних пригод моїх героїв. Шкодую тільки про одне: я не можу супроводжувати їх.»

2 коментарі: