суботу, 2 лютого 2013 р.

Всесвітня Столиця Книги










Бангкок – столицю Таїланду визнано Всесвітньою Столицею Книги 2013 року.
         Щороку Комітет Всесвітньої Столиці Книги передає цей титул місту, яке присвятило себе розповсюдженню книги і читання.    Попередні Всесвітні Столиці Книги були: Мадрид (Іспанія, 2001), Олександрія (Єгипет, 2002), Нью-Делі (Індія, 2003), Антверпен (Бельгія, 2004), Монреаль (Канада, 2005), Турін (Італія, 2006), Богота (Колумбія, 2007), Амстердам (Нідерланди, 2008), Бейрут (Ліван, 2009), Люблін (Словенія, 2010), Буенос-Айрес (Аргентина, 2011) та Єреван (Вірменія, 2012).
         Бангкок - найбільше місто Королівства Таїланд, населення якого становить 15 мільйонів осіб. Повна офіційна назва міста складається з 20 слів і занесена у Книгу рекордів Гіннеса як найдовша назва міста у світі. До речі, діти вчать офіційну назву столиці в школі. Складна система каналів, прокопаних завдяки одному з тайських королів в середині 19 століття, дала ще одне ім'я місту – "Східна Венеція". Не менш цікаві побут і звичаї тайського народу. Тому подаємо 10 найцікавіших фактів про цю країну:

1. Літочислення в Таїланді відрізняється від світового. Зараз там 2555 рік.
2. Країну часто називають країною усмішок.
3. Його Величність Король Таїланду – єдиний монарх у світі, який має американське громадянство. Він також занесений до Книги рекордів Гіннесса як король, який найдовше перебуває при владі.
4. Приблизно 6000 років тому рис як культурну рослину вивели саме в Таїланді. І саме ця країна є найбільшим експортером рису  в світі.
5. Таїланд називають "землею білого слона". Тайські правителі дуже цінували білого слона. Ці тварини і досі користуються великою повагою. Вони вважаються символом миру та процвітання.
6. Не варто торкатися голови тайця, зокрема й дитини. Крім того, що тайці цього не люблять, вони ще й вірять, що душа, яка для них є надсвященною, міститься саме в голові.
7. У Таїланді нараховується приблизно 32 700 буддійських храмів, де проживають 370 000 монахів.
8. Офіційна назва столиці Таїланду – Бангкок перекладається як  "Місто ангелів, велике місто, місто - вічний скарб, неприступне місто Бога Індри, велична столиця світу, обдарована дев'ятьма дорогоцінними каменями, щасливе місто, сповнений достатку грандіозний Королівський Палац, що нагадує божественний дім, де царює перевтілений бог, місто, подароване Індрою та побудоване Вішнукарном".
9. Міанг Боран (Стародавнє місто) в Самут Пракані в Таїланді є найбільшим у світі музеєм під відкритим небом.
10. Більшість тайців до 1913 року не мали прізвищ, тільки імена, а вітатися почали лише в роки Другої світової війни. До цього жителі зустрічали одне одного запитанням: "Чи поїли ви?"
Джерела:

Немає коментарів:

Дописати коментар