суботу, 5 січня 2019 р.

Святвечір і Різдво Христове!

Радісна сімейна «Свята Вечеря»



Святу Різдва традиційно передує Святвечір – день особливо суворого посту, коли, за церковним статутом, дозволяється приймати в їжу тільки кутю – розмочені й розварені зерна пшениці або рису, а також боби, горох і овочі.
Різдвяний піст завершується після настання темряви, або появи на небі першої зірки, яка символізує зірку, що зійшла над Віфлеємом у момент народження Ісуса. 
У Святий вечір, після заходу сонця вся родина збирається за столом, на якому 12 пісних страв – за кількістю апостолів. Жодне з блюд не повинно залишитися недоторканим: кожне потрібно хоч трохи спробувати. Добре, якщо на столі горить свіча – живий вогонь. Головна страва вечері в Святий вечір – кутя. Традиційно її готують з пшениці, але можна використовувати й інші цільні крупи. Крупинки, зерна – це символ людей, склеєних в людство. А в якості клею в куті використовують мед або цукровий сироп. Цим вечерею закінчується строгий Різдвяний піст: 7 січня всі обмеження знімаються. Різдвяні свята – одні з небагатьох в християнському календарі, в яких тісно переплітаються церковні й народні традиції. В Україні досі не втратила своєї актуальності прекрасна традиція колядування, коли діти ходять по домівках, співають різдвяні пісні-колядки й бажають господарям миру й процвітання, посипаючи при цьому підлогу, «засіваючи» зернами пшениці або ячменю, що за повір'ями несе в будинок добробут і щастя. В подяку господарі обдаровують дітей солодощами й монетками, які, як вірять багато хто, приносять удачу на весь рік.


Немає коментарів:

Дописати коментар