Радісна сімейна «Свята Вечеря»
Святу Різдва традиційно передує Святвечір – день
особливо суворого посту, коли, за церковним статутом, дозволяється приймати в
їжу тільки кутю – розмочені й розварені зерна пшениці або рису, а також боби,
горох і овочі.
Різдвяний піст завершується після настання
темряви, або появи на небі першої зірки, яка символізує зірку, що зійшла над
Віфлеємом у момент народження Ісуса.
У Святий вечір, після заходу сонця вся
родина збирається за столом, на якому 12 пісних страв – за кількістю апостолів.
Жодне з блюд не повинно залишитися недоторканим: кожне потрібно хоч трохи спробувати.
Добре, якщо на столі горить свіча – живий вогонь. Головна страва вечері в
Святий вечір – кутя. Традиційно її готують з пшениці, але можна використовувати
й інші цільні крупи. Крупинки, зерна – це символ людей, склеєних в людство. А в
якості клею в куті використовують мед або цукровий сироп. Цим вечерею
закінчується строгий Різдвяний піст: 7 січня всі обмеження знімаються. Різдвяні
свята – одні з небагатьох в християнському календарі, в яких тісно
переплітаються церковні й народні традиції. В Україні досі не втратила своєї
актуальності прекрасна традиція колядування, коли діти ходять по домівках,
співають різдвяні пісні-колядки й бажають господарям миру й процвітання,
посипаючи при цьому підлогу, «засіваючи» зернами пшениці або ячменю, що за
повір'ями несе в будинок добробут і щастя. В подяку господарі обдаровують дітей
солодощами й монетками, які, як вірять багато хто, приносять удачу на весь рік.
Немає коментарів:
Дописати коментар