середа, 26 травня 2021 р.

Читання для задоволення!

 


Наближаються літні канікули – найкраща пора для відпочинку, подорожей, розваг і нових вражень. Але відпочинок може бути різним, так само, як і розваги.

Для бібліотекарів і всієї великої родини користувачів книгозбірні чудовим відпочинком, розвагою, нагодою для спільного проведення часу та навіть для віртуальних подорожей є читання.

Часто мене як бібліотекаря запитують батьки, як привчити дитину до читання, як здійснити те чудо, щоб дитина полюбила читати, щоб цей нудний і втомливий процес магічним чином перетворився на улюблену розвагу і пристрасть.  Відповідь тут проста і, можливо, навіть банальна. Дорослі, батьки, читайте самі! Оточіть дитину книжками, читайте їй вголос, обговорюйте прочитане, покажіть власним прикладом, що читати – цікаво, захопливо, весело, приємно. 

Отже, по-перше: читайте! Навіть якщо ви не любили читати дотепер – завжди є нагода спробувати ще раз, впевнена, Ви знайдете те, що Вам сподобається!

 По-друге: купуйте багато дитячих книжок, купуйте всі книжки, які вподобала ваша дитина. Не кажіть дитині: «Тобі це не сподобається!» чи «Ти все одно не будеш читати!», «У тебе вже книжок стільки, що складати нікуди!» Ні, будь ласка, дайте дитині шанс знайти те, що їй сподобається. Адже книжку не можна вибрати за обкладинкою чи зовнішнім виглядом, її треба спробувати прочитати. І, звичайно, не кожна книжка повинна сподобатися, треба знайти СВОЮ. Навіть якщо Ваш бюджет обмежений і Ви не маєте змоги купити всі ці книжки (так, на жаль, вони дорогі), завжди можна знайти якісь варіанти: вживані книжки, подаровані книжки, врешті-решт – бібліотека!

По-третє: читайте дітям вголос. Так Ви показуєте їм свою зацікавленість, проводите разом час, потім зможете ділитися враженнями, обговорювати прочитане, вигадувати продовження, малювати ілюстрації – можливостей безліч). І, повірте, Ви отримаєте безмір задоволення і від самого читання, і від спілкування з дітьми, Ви пізнаєте своїх дітей ще краще і знайдете нові ключики до їх внутрішнього світу. Все це вартує кількох годин спільного читання щоденно. І не бійтеся, що діти, якщо ви їм читатимете вголос, не захочуть (тобто, будуть лінуватися) читати самі. Ні-ні-ні, якраз навпаки! Вони полюблять читати, ввійдуть у смак, і потім Вам доведеться відбирати в них книжку, щоб прогнати спати. Перевірено на власному досвіді).

 По-четверте: дайте дитині свободу вибору, дайте їй змогу самій обирати, що читати сьогодні. І навіть якщо Ви цю казку читаєте вже п’ятий раз поспіль, не відмовляйтесь! Значить, дитині це потрібно. Дозвольте їй керувати цим процесом, це дасть їй відчуття відповідальності, затишку і прийняття. Формуйте читацькі смаки дитини ненав’язливо і м’яко. Прислухайтеся до її бажань і потреб, непомітно скеровуйте у вибраний вами бік, але не тисніть і не змушуйте. Тільки любов, розуміння і повага допоможуть вам у цьому!


Немає коментарів:

Дописати коментар