середа, 17 листопада 2021 р.

17 листопада – Міжнародний день студента!

 



Листопад – це останній місяць осені. На вулиці рано темніє, стає холодніше. Для студентів, як відомо, це місяць, коли 17 числа святкується Міжнародний день студента.

Україна, як і весь світ, відзначає Міжнародний день студента 17 листопада. Дату було встановлено в 1946 році в Празі на Всесвітньому конгресі студентів у пам'ять про чеських студентів-патріотів.

Насправді таке довгоочікуване і веселе молодіжне свято як День студента має зовсім не оптимістичну історію. Він був заснований в пам'ять про криваву трагедію, яка сталася в 1939 році в окупованій німцями Празі.

На сьогодні Міжнародний день студентів є символічним днем об'єднання учнів усіх факультетів і навчальних закладів з метою зміцнення ролі студентства в громадському та політичному житті своєї країни.

Офіційна дата свята українських студентів, що збігається з міжнародною, була встановлена Указом Президента в 1999 році. З того часу учні вищих навчальних закладів, технікумів, коледжів та училищ відзначають відразу два «професійних» свята: Міжнародний День студента (17 листопада), а також Тетянин день - на честь покровительки всіх студентів (25 січня). Це зручно, бо один день святкується перед початком сесії, а інший – по закінченні.

Традиції святкування Дня студента в Україні ще не встановились. Для когось День студента – це просто новий день, а для когось – привід зустрітися з друзями і повеселитися, а для декого – день символічного об’єднання, підвищення ролі студентства в суспільному і політичному житті країни.

Студенти – народ винахідливий та завзятий, а студентська пора – найвеселіша в житті. Тільки студент може вивчити за одну ніч те, що люди вивчали століттями, він може не знати розкладу, але точно знає, коли йому «до другої пари». Тільки студент може не спати тижнями та харчуватися одними пельменями. А для того, щоб перерахувати всі студентські прикмети та забобони, не вистачить і кількох сторінок.

Як писав один з класиків: «Є така нація – студенти, веселий та особливий народ. Все те, що іншим людям неможливо, студенту це дурниця!».

У День студента всім минулим, теперішнім студентам можна побажати, щоб навчання давалося легко, іспити здавалися з першого разу, хвости закривалися, а невтомний ентузіазм неодмінно привів до улюбленої, престижної та затребуваної професії.


Немає коментарів:

Дописати коментар