вівторок, 2 листопада 2021 р.

Книжкова осінь у бібліотеці!


Із настанням глибокої осені працівниці бібліотеки-філії №10 ім. Д. М. Брилінського вирішили нагадати усім про найцікавіше осіннє дозвілля – читання. З книгами завжди цікаво, тепло і не сумно. А ще це ідеальний друг та співрозмовник, який допоможе перемогти осінню депресію та усамітнення.

Тож, пропонуємо добірку книжок для теплих осінніх вечорів за чашкою запашного чаю або смачної кави.

Анна Гавальда 

«Мені б хотілось, щоби хтось мене десь чекав»

У цій книзі 12 новел, які зуміли підкорити світ і серця читачів – їх перекладено вже на понад 30 мов. Це перша збірка новел Анни Гавальди, яка здобула славу якось геть несподівано, бо видавці не ставили на її твори і особливо не промоціювали їх. Проте читачі давно потребували саме таких текстів: простих, але не примітивних, душевних, але не сентиментальних, щирих, але без шокуючих подробиць. Гавальда, яку тепер називають «ніжним Уельбеком» і «новою зіркою французької словесності», яскраво й проникливо зображає звичайне життя, зовнішня простота якого, приховує безліч потаємних бажань, страхів, мрій та образ, а головне – любові у найрізноманітніших її виявах. Потрібно лише вміти її побачити, відчути, дозволити собі «розплющити» серце і поринути у вир емоцій.


Дмитро Дим «Казка про зимову дівчину»
    Ці повіді, неначе загублене в часі мереживо, сплетене зі снів та билин. Добуті вони з вуст старих характерників, та ніде правди діти, та відуни того й не приховували, – навіть їм самим вже не завжди під силу розрізнити, де у тих повідях сни, а де достеменна Ява. Однак, якщо уважно дослухатися до власного серця, казали вони, то воно обов’язково вкаже слушну дорогу, казали вони. А так воно чи не так − вирішуйте самі




Сильвія Плат «Під скляним ковпаком»

«Під скляним ковпаком» – єдиний роман американської письменниці Сильвії Плат (1932–1963), знаної насамперед як поетка. У романі, значною мірою автобіографічному, описано досвід молодої жінки, яка намагається подолати великий депресивний розлад (так фахівці ретроспективно класифікують її захворювання). Книжка побачила світ 1963 року, через десять років по часі дії та за кілька тижнів до самогубства Плат. Українською роман видано вперше.


Світлана Талан «Букет улюблених квітів»

Тамара любила лілії. Особливі, неповторні… Ці ніжні квіти нагадували їй про маму – гарну, тендітну та водночас сильну жінку… Мами не стало, коли Тамара була зовсім дитиною. Вона досі пам’ятає той жахливий день. Відтоді щороку на могилі матері з’являється кошик із чудовими ліліями. Тамара марно намагалася дізнатися, від кого він. Так само марно вона прагла дізнатися правду про батька… У річницю маминої загибелі Тамара зустрічає на кладовищі чоловіка, який називає себе знайомим матері. Жінка розуміє, що він знає більше, ніж говорить…

Анна Багряна «Вітрова гора»

Вони живуть поміж нас – вітри, онуки Стрибога. Завжди народжуються тут, на берегах Дніпра, зазвичай в одній родині – й дід передає онукові таємні знання та особливі вміння. Однак із Дейвом стається інакше: він народився в Канаді, тож мусить пройти непростий шлях, перш ніж осягнути своє прадавнє українське коріння і відкрити справжнє покликання. Проте вітрові млини на Дніпрових пагорбах манять хлопця, і цьому годі опиратися...

Для дітей і молодших підлітків, 10+, які полюбляють захопливі фантастичні історії, цікавляться українською міфологією та історією, життям ровесників у інших країнах; а також для батьків, які прагнуть виховати своїх дітей відповідальними, патріотичними, самодостатніми особистостями.

Роман Анни Багряної «Вітрова гора» – глибоке, світле і дуже актуальне українське фентезі; хоч і базоване на стародавній українській міфопоетиці, та напрочуд сучасне. Спеціальна відзнака від Дари Корній і Тали Владмирової «Сучасне українське фентезі» у номінації «Романи» для дітей «Коронація слова» (2020).

Приємного Вам осіннього читання!


Немає коментарів:

Дописати коментар