вівторок, 7 грудня 2021 р.

День святої Катерини: звичаї, заборони та прикмети свята!

 



07 грудня православна церква вшановує пам’ять святої великомучениці Катерини з Олександрії. Вважається, що Свята Катерина допомагає дівчатам знайти свого судженого. Тому цей день також називають «святом дівочої долі».

Дівчатам, які шукають любові, традиційно радять сходити 7 грудня до церкви і помолитися перед іконою Святої Катерини. У цей день перед образами святої Катерини ставлять свічки, а під вечір ворожать на свою долю. Також цього дня дівчата зрізали гілки вишні і ставили у воду біля ікон. Вважалося, що якщо до Старого нового року (свята Святої Маланки) вишні зацвітали, то скоро дівчина вийде заміж.

Народні прикмети

·        Якщо погода ясна 7 грудня, то зима холодна буде;

·        Якщо ж тепло за вікном, то морози вдарять в другій половині грудня;

·        Відлига або туман віщують сильне похолодання, яке настане після Варвариного дня (17 грудня);

·        Якщо до цього дня ще не випав сніг, то наступний рік буде неврожайним;

·        Місяць в колі знаходиться – буде заледеніння;

·        Якщо зірки на небі маленькі, то очікується снігопад.

Що заборонено

У період свята все ще продовжується піст перед Різдвом. Тож усі заборони посту поширюються й на День Катерини. Не можна веселитися, голосно співати, танцювати. Заборонено виконувати хатні роботи, шити чи ремонтувати. Їсти можна тільки пісні страви: просту кашу чи борщ, щоби все було якомога скромніше.

Ворожіння пішли від давнього свята жіночої долі, а от церква їх засуджує. Дотримуватися цієї заборони чи ні – особистий вибір кожної людини та її віри.


Немає коментарів:

Дописати коментар