середа, 2 листопада 2022 р.

Всесвітній день балету 



    Всесвітній день балету відзначають 2 листопада, починаючи з 2014 року. Ініціатором святкування виступив Лондонський королівський балет.
    У цей день шанувальникам балетного мистецтва з усього світу відкривається життя театру за лаштунками. Знамениті трупи ведуть пряму трансляцію кращих своїх спектаклів та ексклюзивних інтерв’ю, демонструють репетиції та підготовку до виступів.
    Балет зародився в Італії в епоху Відродження. Це були веселі танцювальні сценки на карнавалах. Виступи проводились у сукнях, що сягали щиколотки. Глядачі мали можливість приєднатись до танцю. З часом такі сценки перетворились на самостійні спектаклі.
    Згодом, завдяки дружині короля Генріха II Катерині Медічі, яка мала італійське коріння, цей жанр потрапив до Франції. Тут балет став популярним серед придворної знаті та набув урочистого видовища з яскравими образами. Саме у Франції було створено спеціальну мову танцювальної техніки, якою користуються донині.
    Ми підготували підбірку книг про юних балерин.   
    Анна має величезну мрію: дівчинка понад усе хоче стати справжньою балериною. «Щомісяця разом із батьками дівчинка ходила дивитися балет із власним записником, розцяцькованим малюнками пуантів і красивих тіар». «…Скільки фуете зробить балерина?...А що таке фуете?...». Та чи легко бути танцівницею? «Зі сцени балет видавався мені казкою…а виявляється, що за лаштунками він нудніший за шкільну фізкультуру». Чи вдасться їй стати балериною, скільки випробувань їй прийдеться пройти…Ви зможете прочитати у книжці Надійки Гербіш «Пуанти для Анни».
«Якось уночі Анжеліні наснився дивовижний сон – нібито вона танцює на великій, яскраво освітленій сцені, на ній рожева балетна пачка і справжні балетні туфельки – пуанти! Прокинувшись наступного дня, мишка сказала собі: «Коли я виросту, неодмінно стану балериною». Історію маленької мишки Анджеліни Ви зможете прочитати на сторінках книг Кетрін Холаберд. Книжка не залишить байдужого жодного маленького читача.

Немає коментарів:

Дописати коментар