середа, 16 листопада 2022 р.

День  толерантності 

    Бути толерантним – означає бути терпеливим, чуйним і милосердним; мати активну суспільну позицію, вирішувати конфлікти виключно шляхом діалогу.

    Толерантність – це повага, сприйняття та розуміння багатого різноманіття культур нашого світу, форм самовираження та самовиявлення людської особистості. Формуванню толерантності сприяють знання, відкритість, спілкування та свобода думки, совісті й переконань.

 Сьогодні спостерігається різноманіття випадків нехтування в сучасному суспільстві загальнолюдськими цінностями, порушення прав людини, особливо соціальних вразливих категорій населення та дітей у різних сферах життя.

    16 листопада – дата щорічного святкування події урочисто проголошена статтею 6 Декларації принципів толерантності, для того, щоб піднести громадську свідомість, звернути увагу на небезпеку, приховану в нетерпимості, протидіяти її проявам, сприяти формуванню психології толерантності.

Для вас, читачі, ми пропонуємо вам добірку творів художньої літератури, які допоможуть стати ще більш чуйними, толерантними та людяними.

1. «Таємний сад» Френсіс Бернет. Зворушлива історія дівчинки-сироти Мері,яка змушена переїхати з Індії до Англії. Це непоказне й норовливе дівчисько знаходить у маєтку, де її прихистили, покинутий сад, і відтоді життя героїні змінюється. Сад допомагає Мері помітити красу і чарівність кожної миті, розкрити серце для любові до всього живого, знайти справжніх друзів, навчитися відповідальності, людяності, вірності, а та­кож навчити цього інших, навіть дорослих.

2. Бестселер Елінор Портер  «Полліанна». Історія про дивовижну дівчинку, що після смерті батьків потрапила на виховання до своєї суворої тітки. Володіючи вражаючою здатністю завжди і всюди, незважаючи на найгірші обставини, «грати в радість», робити це щиро і щедро, Полліанна зуміла вилікувати від нудьги, болю і похмурості всіх, хто з нею зустрівся.

3. «Останній листок» О. Генрі. Це історія про справжню дружбу і любов до людини, про бажання допомогти ближньому і самопожертву, на яку люди бувають здатні. Така зворушлива розповідь нікого не може залишити байдужим.


4. «Хлопчик у смугастій піжамі» Джон Бойн. Дев’ятирічний Бруно разом із сім'єю переїжджає зі свого комфортабельного будинку в Берліні до нового дому у загадковому місці Геть-Звідси, де його батька призначають комендантом концтабору. Випадково він знайомиться з єврейським хлопчиком Шмулем, маленьким в’язнем. Між ними зароджується справжня дружба, яку, однак, розділяє колючий дріт. До чого можуть призвести різні погляди на світ, дивна логіка дорослих, а також сила долі й божевілля випадку?...

    


    Бути толерантним – означає бути терпеливим, чуйним і милосердним; мати активну суспільну позицію, вирішувати конфлікти виключно шляхом діалогу.


Немає коментарів:

Дописати коментар