субота, 25 березня 2023 р.

День читання Толкіна

25 березня не простий день для шанувальників фантастики та поціновувачів творчості   Джона Рональда Руела Толкіна. 

Метою дня є проведення публічних читань творів Толкіна в школах, університетах та бібліотеках, щоб викликати інтерес до його творчості.

Дж. Толкін став письменником випадково. За його власними свідченнями, це було спонтанно і несподівано. Перевіряючи контрольні роботи студентів, він випадково наткнувся на чистий аркуш, на якому написано приблизно так: «В норі в землі жив собі Гобіт». автор пояснив, що «Я не знаю, і я не знаю, чому я це зробив». Це була майбутня книга «Гобіт, або Туди і звідти» — книга, якою автор входить у велику літературу. Книгу написав сам і спочатку прочитав власним дітям, а потім не просто перенесена на папір, а навіть оформлена у вигляді книжок з ілюстраціями. Одна з таких книжок потрапила до студентки професора Толкіна. Вона ж, прочитавши і захопившись чудовою історією, вирішила прилаштувати рукопис у знайоме видавництво. В 1938 році книгу надрукували.

«Володар перснів» писався дуже довго, більше ніж 10 років. Історія почалася як продовження попередньої роботи Толкіна «Гобіт», але згодом переросла у більшу історію.

Так, професор був не першим автором, який написав епічну сагу про боротьбу добра і зла, але «Володар перснів» і «Гобіт» стали одними з найбільш знакових, успішно створивши  канони жанру і визначити його історію на довгі роки.

Вже 50 років «Володар перснів» входить до числа найбільш видаваних і читаних книг у світі. Роман є другою книгою-бестселером у світі, продано понад 150 мільйонів примірників. Фанатський рух також не втратив своєї сили: шанувальники Середзем’я відновлюють, пишуть фанфіки та аматорські продовження книги, збираються та читають Толкіна вголос.

Немає коментарів:

Дописати коментар