середа, 5 квітня 2023 р.

Міжнародний День супу

Кожного року, 5 квітня у всьому світі відзначають дуже смачне свято - Міжнародний день супу, який радує наші шлунки вже майже дев'ять тисяч років!

Слово «суп» походить від французького «soupe», а воно – від латинського «suppa», що в перекладі – хліб, розмочений у відварі або бульйоні. Однак, як страву суп у сьогоднішньому розумінні, який став щоденною їжею.

    Сьогодні у світі існує близько 150 видів супів, які поділяються на тисячу видів, кожен із яких має свої варіанти. Супи готують як влітку, так і взимку.
    Кухні різних країн багато в чому відрізняються одна від одної: різні континенти, традиційні інгредієнти та рівень життя більшості людей завжди відображається на повсякденній їжі. Але у кожного з них є якась особливість, яку варто спробувати.
Пропонуємо познайомитися із рідкими стравами деяких країн.

  1. Національний суп України – це, як ми добре знаємо, борщ.Традиційна турецька страва - суп яйла чорбаси. Неймовірне поєднання йогуртової суміші з м’ятою, що просочена вершковим маслом.
  2. Кукурудзяний суп — це класика американської кухні. Зазвичай у страву додають бекон. Крем-суп дуже ситний, тому одна миска, безперечно, може замінити весь обід.
  3. Італійський рибний суп качукко сягає аж 12 століття і вважається, що рецепт вперше з’явився на Лігурійському узбережжі. У класичному варіанті має бути рівно 13 представників морської фауни.
  4. Чеський суп-гуляш — це шматки соковитого м’яса, тушковані з цибулею, томатною пастою, перцем, картоплею в гострому ароматному соусі, а подаються у горщечках з хліба! Це неймовірно смачно та наваристе!
  5. Огірковий суп — незамінна страва в кожній польській сім’ї, хоча з медом та соєвим соусом це більше нагадує азійську кухню. Страва близька до розсольника, але тут овочевий набір багатше та смачніше.
  6. Таратор — це болгарський холодний суп з огірків, йогурту, волоських горіхів та зелені, який нагадує окрошку. Дослідники вважають, що слово «таратор» має перське походження, а сам рецепт — давню історію. Про це говорить і те, що на Балканах і в країнах Ближнього Сходу існують різні варіації таратора.
  7. Авголемоно є традиційною грецькою стравою, а перекладається, як «яйця» і «лимони». Вважається, що подібний суп готували іспанські євреї, у сефардів такий суп називався agristada.
  8. Гороховий суп з млинцями є важливою традицією для шведів. Існує декілька різних версій походження супу. За однією версією, католики не їдять м’ясо по п’ятницях і тому наїдалися ситним гороховим супом щочетверга. Інша версія, що традиційно цей ситний суп готували для солдатів, щоб вони не були дуже голодними в п’ятницю. Ще одна версія каже, що гороховий суп був простою у приготуванні стравою для прислуги, що працювала по пів дня щочетверга.
  9. Харіра — пікантний, томатний суп із нутом та сочевицею, приправлений куркумою, зірою, коріандром та іншими спеціями. Слово харіра походить від арабського слова «шовк», стосується текстури супу — він дуже густий і ніжний.    Харіра часто посідає перше місце у списках марокканських страв, які потрібно спробувати. Це популярна пропозиція в марокканських родинах і ресторанах, і ви навіть можете знайти її у продажу як вуличну їжу.

Немає коментарів:

Дописати коментар