понеділок, 15 жовтня 2012 р.




Друже!

Сьогодні ми започатковуємо нову рубрику блогу – це «Незвичайні бібліотеки». Ти сучасна освічена людина, яка прагне гарно відпочити після напруженого дня та забути про все за допомогою книги, хочеш взнати щось нове, розширити свій кругозір і життєвий досвід, тоді закрий очі і уяви себе в кожній з незвичайних бібліотек нашого рейтингу, який ми будемо вести на нашому блозі, і ми обіцяємо, що ти отримаєш задоволення від пережитих вражень.
Дивна річ! Незважаючи на наявність Інтернету в кожному домі і безліч електронних книг, що продаються по світу щорічно, є багато людей, які відвідують бібліотеку. Для таких шанувальників книги будують оригінальні бібліотечні будівлі, деякі з яких стають справжніми шедеврами архітектури! Вони сприймаються дуже нестандартно, екзотично і цікаво.
Наша мандрівка розпочинається з бібліотеки №1 – «Книжкова полиця». Це Публічна бібліотека в Канзасі (Kansas City Public Library – штат Міссурі, США), яка є однією з головних визначних пам'яток міста. Дуже вже фасад у неї незвичайний – у вигляді книжкової полиці. Коли вперше бачиш Публічну бібліотеку на фотографії, відразу й не скажеш, що це – будівля. Фасад, відомий під назвою Книжкова Полиця, являє собою 8-метрові обкладинки-корінці книг. Вони покривають одну зі стін бібліотеки. Всього "книг" – 22 штуки. Вони підібрані так, щоб відображати самі різні кола читання. Читачам Канзасу було самим запропоновано вибрати книги, які вони хочуть бачити в якості обкладинок фасаду. Усім своїм виглядом ця бібліотека демонструє захопленість громадян міста читанням. А як же інакше – хіба можна не захотіти відвідати бібліотеку, де весь фасад складається з найкращих книг, розміром майже 8 на 3 метри кожен, виготовлених з міцного термопластика.
Серед улюблених у Канзасі книжок можна побачити такі відомі твори, як "Пастка-22" (Джозеф Хеллер), "Сто років самотності" (Габріель Гарсія Маркес), "451 градус за Фаренгейтом" (Рей Бредбері), "Пригоди Гекльберрі Фінна" ( Марк Твен), "Дао Де цзін", збірку віршів Ленгстон Хьюз, "Людина-невидимка" (Герберт Уеллс), "Володар кілець" (Джон Толкін), "Ромео і Джульєтта" (Вільям Шекспір) та інші твори.
Унікальний проект займає цілий квартал. За більш ніж сотню років свого існування головна будівля бібліотеки кілька разів змінювало свою адресу, і в 2004 році переїхало в колишню будівлю Першого національного банку, після того, як там була проведена серйозна реконструкція. Роботи обійшлися в 50 мільйонів доларів. А починалося все ще у 1873 році. Тоді бібліотечний фонд складався з безлічі томів Американської Енциклопедії, які розміщувалися в єдиній дубовій шафі. Зрозуміло, сама будівля зазнала великих змін. Це був дуже не простий проект. Роботи по його реалізації почалися в 2002 році. Гроші на переобладнання колишнього банку надходили у вигляді благодійних внесків, а також у вигляді відрахувань з податків. Жителі, звичайні читачі бібліотеки міста, протягом 2-х років вибирали назви більше двадцяти художніх творів, які в подальшому і прикрасили фасад публічної бібліотеки. яка радує око мешканців і гостей міста. Сама будівля була досить стара. Адже особняк був побудований в 1904 році. Він кілька разів перебудовувався, ремонтувався в різні роки минулого століття, в результаті чого в ньому переплелися різні епохи, а порушувати дух історії архітекторам не хотілося.
Зараз в бібліотеці налічується понад 2 300 000 одиниць (книги, компакт-диски, аудіо-та відеоматеріали). Запланувавши настільки незвичайне оформлення, творці хотіли залучити в стіни бібліотеки нових відвідувачів, а на вулиці міста – нових туристів. Судячи по популярності будівлі, ідея вдалася на славу. І сьогодні Публічна бібліотека в Канзасі, що представляє собою сучасний комплекс, виконаний за останнім словом науки і техніки, упевнено дивиться в майбутнє. Бібліотека не тільки знайшла новий зовнішній вигляд, але й розширила спектр послуг, що надаються в ній: конференц-зал, переглядовий зал, кафе.
Варто також згадати, що її унікальний дизайн спонукав багатьох жителів міста згадати, що таке бібліотека і її цінності. Тепер жителі міста можуть по праву сказати, що у них – найбільша книжкова полиця в світі.

Джерела:


1 коментар: