четвер, 13 грудня 2012 р.

13 грудня
День святого Андрія Первозванного 
Святий Андрій Первозванний був учнем св. Івана Хрестителя. Апостола Андрія українці вшановують по-особливому, оскільки саме його вважають тим, хто приніс християнство на територію Київської Русі. За переказами, апостол Андрій проповідував Євангелію на берегах Чорного моря, у Херсонесі Таврійському (Крим), був у Синопі, Іраклії та Халкидоні, відвідав Вірменію та Грузію, дійшов до південних областей Русі й по Дніпру піднявся до того місця, де нині стоїть Київ. Він благословив київські гори і водрузив хрест. Нині в Києві на цій горі стоїть церква в ім’я Андрія Первозванного. Святий апостол помер у 70-му році по Різдву Христовому мученицькою смертю за відмову принести жертву богам, був прив’язаний до хреста, який мав вигляд літери «Х» (хрест такої форми має сьогодні назву «андріївський»). На ньому апостол пробув три дні та три ночі, навчаючи та застерігаючи народ.
З сьогоднішнім святом пов’язано багато ритуалів та обрядів "Андріївських вечорниць" наших предків, які дозволяються тільки в Андріївську ніч. Пропонуємо для дівчат найефективніші з них.
1.     Дівчина знімала свій чобіт та кидала його від себе із заплющеними очима. Кидаючи, не мала права зрушити з місця, бо не збудеться. В який бік чобіт носком упаде, звідти наречений шукатиме. 
2.     Дівчата вибігають на вулицю, зупиняють першого зустрічного та питають у нього ім'я. Вірять, що таке ім'я буде у майбутнього чоловіка.
3.     Дівчата випікали коржики - "балабушки". Кожна дівчина свій коржик якось позначала, щоб упізнати. Клали їх на стільчик, а в кімнату собаку впускали. Чий коржик собака з'їсть, ця дівчина швидше за подруг вийде заміж.
Джерела:
http://traditions.org.ua/kalendarni-sviata/zymovyi-tsykl/261-13-grudnia-vorozhinnia-gadannia-ta-zbytky-na-andriia

Немає коментарів:

Дописати коментар