понеділок, 17 грудня 2012 р.

19 грудня – це свято для всіх дітлахів України. В цей день вони знаходять під подушкою вранці миколайчики. Це казкове чудо радує дітей та створює справжній передноворічний настрій.
Звідки ж з'явилась така чудова народна традиція? Історія свідчить, що Миколай був архієпископом. Народився у багатій сім'ї і зріс доброю й чуйною до чужої біди дитиною. Батьки його померли дуже рано. І хоча хлопчикові нічого не бракувало, він жив під опікою родичів, все ж таки відчував нестачу батьківської ласки і любові. Маленький сирота все частіше тікав з багатого будинку до друзів, дітей убогих батьків, які нерідко йшли спати голодними.
Миколай усе своє майно роздав бідним людям і скрізь чинив тільки добро. Одного разу він врятував невинного чоловіка, батька багатьох дітей, від страти, запропонувавши за те своє життя, проте помилували обох. Священик Миколай своїм милосердям заслужив винагороду у Бога  благодать творіння чудес.
В різних куточках України існують цікаві звичаї святкування Миколая. Так, на Поділлі в цей день кожен господар встає раніше, ніж звичайно і йде давати худобі їсти з словами: «Дай, Боже, добрий день, щобись худібонька здорова була та й я з тобою ще й зі своєю жоною!»
В День Святого Миколая люди творять добрі діла, а дітвора отримує всі написані в листах до Чудотворця подарунки.
Джерело:


Немає коментарів:

Дописати коментар