вівторок, 13 грудня 2016 р.

День святого Андрія Первозванного



Це свято хоч і церковне, але в той же час дуже глибоко пов’язане з народними традиціями.
Свято Андрія щороку відзначається на честь Святого Андрія.
Відомо, що Святий Андрій названий Первозванним, бо був покликаний першим з апостолів і учнів Ісуса Христа. До останнього дня земного шляху Спасителя слідував за Ним його Первозванний апостол. Коли Дух Святий зійшов на учнів Христа, апостоли кинули жереб, хто і куди відправиться на служіння. Андрію випали території, де розташовані слов’янські землі. Тому День пам’яті Андрія Первозванного завжди у нас проводиться з таким благоговінням.
Прикмети на День Андрія Первозванного:
Якщо в це свято піде сніг і не розтане, то буде він лежати ще 110 днів. Перед тим, як набрати з ополонки води, її слухали. Якщо чувся шум, то бути хуртовині, а якщо стоїть тиша, то зима буде спокійною. Якщо в цей день морозно, але ясно, то бути доброму і гарному врожаю. Якщо в Андріїв день вогонь в печі горить червоним полум’ям, то скоро почнеться холоднеча, а якщо білим – відлига.
Що не можна робити на День Андрія:
Андріїв день в народному слов’янському календарі – це період, з якого починається зимовий святковий цикл, за ним йдуть Новий рік і Різдво. А у католиків день святого Андрія вважається початком Різдвяного посту. З Андрієвого дня до самого Нового року або Хрещення не можна було займатися прядінням і ткацтвом, щоб не накликати біду.
Також легенди говорять, що в тому будинку, де з особливим трепетом відзначали День Андрія, очікується хороший і родючий урожай.


Відомо, що Святий апостол Андрій Первозванний – покровитель професій, пов’язаних з морем. Йому моляться про захист тих, хто виходить в плавання. Святий також протегує перекладачам і вчителям іноземної мови. Батьки дочок і дівчата на свято Андрій Первозванного просять Святого Андрія про вдале заміжжя.

Немає коментарів:

Дописати коментар