четвер, 25 серпня 2022 р.

 День народження бляшанки

25 серпня називають Днем народженням бляшанки, чи консервної банки. З одного боку може здаватися, що це доволі несерйозна дата. Однак, якщо подумати, які можливості отримало людство завдяки цьому винаходу, то сприйняття свята у вас різко зміниться.

Перша бляшанка з'явилася у 1810 році. Британець Пітер Дюран запозичив ідею у французів, використовуючи замість скла бляшану тару. Але англійський винахідник не займався виробництвом банок. Він продав права двом співвітчизникам – Брайану Донкіну та Джону Холлу.

Вже через три роки англійська армія отримувала їжу у важких сталевих контейнерах. Вага одного досягала 0,5 кг (без вмісту). Відкрити бляшанку було не так просто — у хід йшли молотки та сокири. Згодом нові технології дозволили робити банки з тоншими стінками, тоді ж почали з'являтися ножі для відкривання бляшанок.

В бляшанках зберігають рибні, м’ясні, овочеві, фруктові консерви. Нерідко пропонують готові каші: гречану, рисову, пшоняну тощо. Достатньо відкрити бляшанку, викласти готовий продукт на сковорідку та розігріти. Не можна обділити увагою і смачні десерти: фрукти у власному соку. Ось чому важливість консервної банки важко переоцінити, а присвячене їй свято дозволяє висловити вдячність її винахідникам.


Немає коментарів:

Дописати коментар