пʼятниця, 23 вересня 2022 р.

 Всесвітній день носорога

22 вересня відзначається екологічне свято Всесвітній день носорога (World Rhino Day), покликаний звернути увагу людства до проблеми вимирання такої рідкісної тепер тварини, як носоріг.
    Звідки у носорога ріг? Вчені точно не можуть встановити, коли з'явився ріг носорога. Походження цієї частини тіла тварини криється в багатомільйонної історії його існування. Всі знайдені скам'янілості носорогів мають сліди присутності рогу. Цей наріст не є кісткою, за структурою нагадує рогову тканину, а насправді складається з кератину. Кератин - це матеріал, основа волосся і нігтів. За зовнішньому вигляду здається, що ріг носорога - це сплетіння великої кількості товстих волосся. Перший, великий ріг, зростає з кістки носа, а другий, маленький - з черепа. Ростуть ці освіти протягом усього життя тварини.
   Ріг носорога - символ влади. Багато століть тому люди поклонялися носорогам, як божествам. На давніх малюнках можна знайти це тварина, його ріг зображений неприродно великою, прикрашеним квітами. Колись люди вірили, що ріг носорога - це його окраса і показник влади. З нього робили посуд - ємності для пиття і зберігання рідини. Вважалося, що цей атрибут має цілющі властивості і наділяє власника неймовірною владою і силою.
    У природі можна побачити картину, як носоріг треться рогами у дерево, після чого на корі залишаються величезні шрами. Так тварина мітить свою територію, залишаючи сліди та запах. Носороги - це одинаки. Вони не люблять компанію своїх родичів. Якщо на шляху тваринного попалося дерево, на якому є запах іншої носорога, то це буде приводом довго не затримуватися на даній ділянці. В парі носорога можна побачити тільки в одному випадку - це матір та дитинча. Самка виховує малюка до двох років, а потім вони розлучаються.

Немає коментарів:

Дописати коментар