пʼятницю, 2 вересня 2022 р.

 

Всесвітній день кокоса

2 вересня кожного року у всьому світі відзначають міжнародне свято - Всесвітній день кокосу (World Coconut Day). Цей дивовижний плід кокосової пальми не можна віднести ні до горіхів, ні до фруктів, ні до ягодам, і біологи називають його “кістянка”. Його назва з португальського перекладається як «мавпа»: очищений плід нагадував мандрівникам мордочки цих тварин.

Цікаві факти про кокос:

1.      Кокосова вода абсолютно стерильна, якщо горіх ще не відкривали. Тому її ще 60-70 років тому використовували як замінник плазми крові при переливанні.

2.      Щорічно реєструється близько півтори сотні випадків загибелі людей в результаті падіння кокоса на голову.

3.      Кокос не гниють навіть у вологому і жаркій погоді завдяки своїм бактерицидним властивостям.

4.      У середньому одна кокосова пальма за рік приносить близько чотирьохсот горіхів. Живе при цьому дерево до сотні років.

5.      У процесі росту кокосова пальма споживає багато солі, тому ростуть ці дерева переважно біля морського або океанського узбережжя.

6.      Деякі плутають кокосову воду і кокосове молоко. Вода - це те, що міститься всередині горіха, а молоко - це вода плюс подрібнена м'якоть кокоса.

7.      У м'якоті кокоса містяться практично всі необхідні для нормального існування людського організму речовини.

8.      На дозрівання кокоса йде до 9-10 місяців. Зріють ці плоди круглий рік.

9.      Середній кокос важить 2-2,5 кг, але поодинці ці плоди не ростуть. Зазвичай вони виростають зв'язками до декількох десятків штук в кожній.

10.    Шкаралупа кокосів дуже міцна, і вона надійно оберігає нутрощі плоду від пошкоджень. Горіхи іноді проростають після того, як перетнуть океан і виявляться викинутими на берег за багато тисяч кілометрів від материнського дерева.

Немає коментарів:

Дописати коментар