вівторок, 25 квітня 2023 р.

 Всесвітній день пінгвінів

 

Щороку 25 квітня відзначається екологічна подія – Всесвітній день пінгвінів. Дата святкування була обрана в пам'ять про початок міграції тварин на північ для розмноження.

На честь дня початку міграції тварин на північ задля продовження роду була обрана ця дата святкування

 Пінгвіни дивовижні птахи. Ці безкрилі водяні тваринки мешкають тільки на землях в південній півкулі. Найбільше пінгвінів живе в Антарктиді та на деяких островах цієї півкулі. Лише деякі види пристосовані до життя в помірних і тропічних кліматичних поясах.

 У світі існує 18 видів пінгвінів, між якими є як схожість, так і відмінність. Серед них, найбільші, імператорські виростають до 110-120 сантиметрів, а найменші всього 30-33 см. Більшу частину свого життя вони проводять у воді, винятком тут є лише гігантські пінгвіни, що живуть у Новій Зеландії, які рідко залишають сушу. Крім того, це єдиний вид, представники якого не збиваються у великі групи, а живуть окремо.

Чому пінгвіни так дивно ходять? Причина дивної ходи пінгвінів полягає в їх незвичайній анатомії. По-перше, у них надзвичайно добре розвинені грудні м’язи — на них припадає до 30 відсотків ваги тіла. Це дуже відрізняє пінгвінів від інших птахів. Разом з тим їх тазостегнові кістки маленькі, а колінні суглоби не можуть рухатися.

Пінгвіни в основному харчуються рибою, а під час полювання можуть занурюватися під воду на 150-200 метрів. Крім того, вони дуже швидко і вправно пересуваються по воді, розвиваючи пристойну швидкість. Найшвидшим плавцем є субантарктичний пінгвін, який може плисти зі швидкістю 35 кілометрів на годину. Це можна порівняти зі швидкістю польоту синиці. Рекорд пірнання належить імператорським пінгвінам, які можуть затримувати дихання на 15-18 хвилин і занурюватися під воду на 500-530 метрів.

Метою Всесвітнього дня пінгвінів є привернення уваги людства до важливості збереження пінгвінів як тваринного виду, наголошення на загрозі зникнення пінгвінів, яка певною мірою пов’язана з людською діяльністю, залучення різноманітних організацій до подолання проблеми.

Немає коментарів:

Дописати коментар