субота, 9 вересня 2023 р.

 День українського кіно


Український кінематограф – є важливою частиною культурної спадщини та мистецтва України, який має багатий історичний шлях. За десятиліття українське кіно пройшло значний шлях від перших німих фільмів до сучасних шедеврів, які здобувають визнання на міжнародних фестивалях. 

Щорічно у другу суботу вересня в Україні відзначають День українського кіно. Свято започатковане указом Президента України від 12 січня 1996 року і заплановано проводити у другу суботу вересня.

Перші спроби створення українського кіно відбувалося в кінці XIX століття, коли кіномагнати Семен Скляренко та Адам Янценко організували перші вистави кінематографа в Києві. Однак насправді важливий відзнакою українського кінематографа був рік 1927, коли було знято перший звуковий український фільм "Арсенал" режисера Олександра Довженка. Цей фільм став історичним епізодом у розвитку світового кінематографа та визначив тематику та стиль багатьох подальших українських фільмів.

У 1930-40 роках українське кіно стало значущою частиною радянського кінематографа, знімаючи фільми на політичні та ідеологічні теми. Протягом багатьох років креативність українських режисерів була обмежена ідеологічними рамками режиму.

Після розпаду Радянського Союзу в 1991 році українське кіно отримало більше свободи та можливостей для розвитку. Починаючи з 2000-х років, українське кіно знову почало здобувати популярність та міжнародне визнання завдяки фільмам, таким як «Всі про кохання» (2006) та «Ізі» (2010).

Сьогодні український кінематограф переживає свою золоту епоху. Він не тільки здобуває популярність серед внутрішньої аудиторії, але також заробляє міжнародне визнання на великих світових фестивалях.

Наприклад, фільм «Плем'я» режисера Мирослава Слабошпицького став сенсацією на Каннському кінофестивалі 2014 року, отримавши престижну нагороду «Золота Камера». Цей фільм досліджує життя глухих підлітків у спецшколі та вразливу позицію соціуму щодо них. Іншими визнаними українськими режисерами є Олесь Санін («Зима у вогні»), Валентин Васянович («Атлант») та Мар'яна Рамешвілі («Світло у вікні»).

Українське кіно також активно працює над розширенням своєї аудиторії за кордоном, вивчаючи глибокі та актуальні теми та використовуючи сучасні технології. Завдяки цьому українські фільми стають більш доступними для глобальної публіки та сприяють розповсюдженню української культури.

Немає коментарів:

Дописати коментар