вівторок, 31 жовтня 2023 р.

 Всесвітній день економії


Історія свята розпочалася 27 жовтня 1924 року. Саме тоді відбувся Перший міжнародний конгрес ощадних банків у Мілані за участю представників 29 країн. В останній день конгресу, 31 жовтня, фінансовими інститутами була запропонована ідея святкувати Всесвітній день заощаджень (накопичень).

Основна мета святкування – спонукання населення до зберігання певного відсотка своїх коштів.

З давніх часів люди прагнули заощаджувати для задоволення майбутніх потреб. Перше винайдення скарбнички відбулося в Стародавній Греції. Найдавніша збережена скарбничка була створена у вигляді храму, у якому був наявний проріз для грошей на фронтоні. Але вони мали вигляд не лише споруд.

Жителі африканських країн складали гроші в бамбукові трубочки, які потім витрачали на подарунки. Глеки та кубушки були популярні в стародавніх країнах Європи та Азії. Кубушка — східнослов'янська глиняна посудина, характерними ознаками якої є широкі боки при вузькому горлі, пузата посудина з шийкою, через яке можна збирати монети. Часто після наповнення такої банки тонке горлечко заливають воском й ховають у надійне місце. Пізніше людство втратило потребу у використанні кубушок, оскільки карбовані гроші були занадто великими, щоб поміститися.

Скарбнички, які мають форму свинки, були поширені ще в середні віки. Традиційно такі свинки виготовляли з глини, щоб в майбутньому не виникало труднощів отримати відкладені гроші назад.

Згодом гончарі перестали використовувати глину для виготовлення але, слово «pygg» зникло, залишилося лише «свиня», а глеки, в яких зберігалися гроші, почали називати «свинячими». Їм почали надавати форму свинки, щоб буквально передати назву «свинні горщики».

Щоб заощаджувати, з легкістю дотримуйтесь п’ять простих рекомендацій:

  •  Складайте бюджет.
  •  Спробуйте принцип планування бюджету 50-30-20. (50% – необхідні витрати; 30% – спонтанні витрати; 20% – на заощадження.)
  • Створіть фінансову подушку безпеки.
  • Уникайте спонтанних покупок, ходіть до магазину зі списком.
  • Обдумуйте емоційну покупку упродовж 24 годин.

Всесвітній день заощаджень залишається актуальним у сучасному світі, оскільки фінансова грамотність і здатність зберігати кошти є ключовими аспектами стабільного фінансового майбутнього.

Немає коментарів:

Дописати коментар