середа, 7 червня 2023 р.

День шоколадного морозива

 

Прийшло спекотне літо, температура на стовпчику термометра вища за позначку +25 градусів. Студенти та школярі вже відпочивають та насолоджуються приємним літнім сонечком. Найпопулярнішим продуктом в літній період, як у дітей, так і дорослих є морозиво. 

Щороку 7 червня у США святкують національне свято – День шоколадного морозива.

         Тільки уявіть: кожні три секунди у світі з'їдається морозиво! А чи замислювалися ви, звідки і як з’явився цей десерт?

У Стародавньому Китаї в ІІІ ст. до н. е. прохолодні десертні страви вперше почали готувати для імператорів.  Поєднання снігу, льоду і шматочків апельсина, лимона й зерен граната їм подавали як десерт після ситної трапези.

Пройшли сотні років, і китайці вирішили вдосконалити рецепт. Для цього змішували сніг і лід з молоком. Так вони навчилися готувати дуже складний заморожений десерт, більше схожий на сучасне морозиво. У нього входить цілих три види молока: буйволине, коров'яче та козяче.

Китайці суворо зберігають секрет приготування «морозива». Але завдяки активним торговельним зв'язкам країни  у IV ст. до н. е. таємниця стала відомою на Аравійському півострові, у Персії та Індії.

Олександра Македонського, найвідомішого полководця свого часу, перські вельможі пригостили десертом із суміші снігу та солодких фруктів. Він дуже не любив спеку, тому любить морозиво, тому морозиво, що так приємно і смачно освіжало, надзвичайно припало йому до душі.

Пройшло ціле тисячоліття, перш ніж європейці нарешті дізналися про морозиво. З того часу, коли рецепти морозива були вдосконалені та винайдені нові форми, почалася ціла нова історія холодних десертів.

На території нашої країни морозиво було відомо ще за часів Київської Русі. Однак це зовсім інший десерт, про які йшлося вище.

Українські господині готували таке «морозиво»: змішують сир, сметану, яйця, цукор і родзинки. З отриманої маси ліпили казкові фігурки, тварин і птахів. Вироби виставляли на мороз, і вже на наступний день діти із задоволенням їли смачне морозиво.

У 1936 році на його території була відкрита велика фабрика, яка перейняла американську технологію виробництва морозива і закупила необхідне обладнання в США.

Невдовзі з'явилася фабрика морозива в Одесі, Харкові, Києві, Полтаві. З проголошенням незалежності Україна виробництво морозива продовжувало розвиватися. 

Немає коментарів:

Дописати коментар