понеділок, 26 червня 2023 р.

 День народження зубної щітки

Практично у всіх,  кожний ранок, розпочинається з відвідин ванної кімнати та чищення зубів. Ви коли-небудь замислювалися хоч раз в житті який шлях пройшла зубна щітка перш ніж прийти до нас в такому класичному вигляді, в якому ми знаємо її зараз. А чим чистили зуби люди в давнину?

У давнину люди натирали зуби пучком трави. Пізніше з'явилася і перша зубочистка.

В Київській Русі чистили зуби дубовою щіткою. Щітка використовується для стирання нальоту з зубів, а інший кінець палички можна використовувати як зубочистку. До речі, всім відомо, що кора дуба чудово зміцнює ясна і використовується для зняття запалення в ротовій порожнині.

У 1498 році Китай вдосконалив оригінальну зубну щітку. Ручка виготовлена ​​з бамбука, до якого вертикально прикріплена найжорсткіша і міцна щетина сибірського кабана. Слід визнати, що до винаходу зубної пасти ще далеко, тому всі вони призначені для сухого використання.

За часів Петра I, а це кінець XVII — початок XVIII століття зубні щітки були замінені на ганчірочку з товченою крейдою.

Виробництво зубних щіток було розпочато в 1780 році англійцем Вільямом Аддісом. Конструкція досить проста: Вільям просвердлює отвори в шматку кістки, потім пропускає пучок щетини через отвори, а потім приклеює його на місце. Пізніше він заснував компанію з виробництва зубних щіток Wisdom Toothbrushes. До речі, його компанія існує й досі.

Перший патент на зубну щітку отримав американець Уодсворф  в 1850 році, але почав масове виробництво цієї корисної та необхідної для гігієни ротової порожнини зубної щітки лише через 35 років. Перші щітки виготовляли з кісток сибірського кабана (ручки) і натуральної щетини. Варто зазначити, що недоліками цього механізму чищення є: щетина дикого кабана погано сохне, а натуральна щетина має порожнини, в яких легко розмножуються бактерії, тому вони відносно низької якості та неефективні.

Наприкінці 19 століття Луї Пастер стверджував, що причиною захворювань зубів є бактерії та віруси в порожнині рота, які чудово розмножуються в натуральній щетині, яка довго сохне. Деякі люди рекомендують кип'ятити зубні щітки, так вони дуже швидко приходять в непридатність.

У 20 столітті, 24 лютого 1938 року компанія Oral-B випустила першу щітку з синтетичними волокнами замість натуральних. Виготовлений з нейлонового волокна, швидко сохне і не вбирає вологу.

Саме 26 червня 1780 року Вільям Едіс  вперше запустив масовий випуск зубних щіток, тому тепер ця дата тепер знаменує День народження зубної щітки.

Немає коментарів:

Дописати коментар