пʼятницю, 23 червня 2023 р.

 День друкарської машинки

     День друкарської машинки (Typewriter Day) – це особлива подія, яка відзначає винахід і вплив друкарської машинки щороку 23 червня.

    Історія друкарських машинок починається ще у далекому 1714 році. Вважається, що першу друкарську машинку винайшли американці Крістофер Лехт Шоулз та Семюель Саллі в 1863 році для нумерації сторінок у бухгалтерських книгах. Працювати на такій друкарській машинці було досить складно, оскільки вона була розміром з письмовий стіл, а папір був захований всередині, тому друкарка не могла бачити результати своєї роботи. Винахід став символом цілої культури й, можливо, передвісником сучасного комп’ютера.

    Крістофер Шоулз 5 років працював над вдосконаленням друкарської машинки. Створив три десятки моделей. Вони мають свої особливості, але потенційні інвестори відмовлялися інвестувати у виробництво. Лише в 1873 році винахідник представив пристрій, а його інвестором став Філ Ремінгтон, глава фірми «Ремінгтон і сини». Ця фірма спеціалізувалася на випуску сільськогосподарської техніки. Крістофер Шоулз уклав контракт з компанією на виробництво 10 000 друкарських машинок. Серійне виробництво налагодилося через 2 роки.

    Виробники запустили рекламну кампанію. Зображення Remington №1 з'являлися у каталогах, на листівках та в газетах. Її асоціювали з молодою дівчиною, яка позувала для рекламних постерів компанії. Масова реклама тривала півстоліття. Виробники меблів почали випускати спеціальні столи, призначені саме для друкарських машинок.
    Після появи друкарської машинки нею зацікавилися письменники. Першим випробував пристрій Марк Твен. За словами автора, він надрукував «Пригоди Тома Сойєра» на Remington №1 у 1874 році.
    Сьогодні друкарська машинка – це не лише пристрій для друку документів, а ще й стильний аксесуар.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар