вівторок, 3 квітня 2012 р.

Історична довідка бібліотеки-музею ім. Д.М. Брилінського для дітей №10

Міську бібліотеку для дітей №10 в Хмельницькому знають і діти, і дорослі. Багато поколінь хмельничан за роки діяльності бібліотеки стали друзями книги, знайшли тут і увагу бібліотекаря, і радість спілкування; для багатьох маленьких мешканців міста бібліотека стала рідною домівкою.
Сьогодні бібліотека - справжній центр роботи з дітьми: 22092 тис. одиниць бібліотечних фондів, понад 2100 тис. читачів, 3 відділа, музей ім. Д.М. Брилінського, клуб «Юний краєзнавець», доступ до мережі інтернет тощо.
Днем народження нашої бібліотеки можна вважати 1968 рік. Знаходилась по вулиці Тернопільській, в приміщені ЗОШ № 4. Користувачами бібліотеки були діти Південно-Західного мікрорайону міста. Завідуючою бібліотеки була Савченко Ніна Порфиріївна. Штат працівників – 4 чоловіки. Книжковий фонд складав близько 2500 тис. примірників книг.
З 1976 року, після централізації бібліотек міста, бібліотека стає структурним підрозділом Хмельницької міської централізованої бібліотечної системи, бібліотекою-філією №10. Фонд бібліотеки складався з 18500 тис. примірників, штат бібліотеки залишився, відділи обслуговування користувачів не змінились.
Фонд бібліотеки на 1.01.1980 р. – 24 549 примірників.
Рішенням Хмельницької міської ради №44/а від 7.02.1983 року, з метою поліпшення умов роботи бібліотеки-філії №10 міської централізованої бібліотечної системи, було передано приміщення по вулиці Тернопільській 32 площею 150 кв.м. І в цьому ж році бібліотека займає нове приміщення. Завідуючої філією стає Лобода Любов Іванівна. Структура та штат бібліотеки не зазнав змін. Все більше дітей мікрорайону міста відвідує бібліотеку. Бібліотека набуває велику популярність серед навчально-виховних закладів, і плідно співпрацює з ними, а саме з ЗОШ №24 та 27, ЗОШ №4, дошкільним закладом №40. В бібліотеці починає діяти гурток «Юний краєзнавець», який збирає дітей, які цікавляться історією нашого краю, міста. Фонд також комплектується на запити та інтереси читачів. В 1988 році фонд складає 30 873 примірника.


З 1990 року в бібліотеці працюють 3 бібліотекаря. Фонд на 1. 01. 1991 р. – 30344 примірника.
З 1995 року завідуючою бібліотеки стає – Зозуля Лілія Володимирівна. Структура бібліотеки не зазнала змін. Фонд бібліотеки складає -25 458 примірника. Бібліотека налагоджує тісні зв'язки з загальноосвітніми, музичними та художніми школами, позашкільними та громадськими організаціями, які  пов'язані з вихованням дітей.
         З 2003 року, згідно з наказом директора ЦБС від 10. 03. 2003 року № 1а, бібліотека стає бібліотекою-музеєм ім. Брилінського Д. М. для дітей. Це стало важливою подією в житті нашої бібліотеки, адже Дмитро Михайлович Брилінський здобув славу не тільки в області, але й за її межами. Він видатний письменник, художник, публіцист, краєзнавець, філософ. Про таку людину, можна сказати такими словами: він сіяв розумне, добре, вічне і залишив по собі добру пам’ять. На відкриття музею були запрошені письменники нашого краю – М. Магера, С. Житар, головний спеціаліст відділу культури С. Прокопенко, працівники ЦБС, родичі і друзі письменника, помічник ради ВАТ «Проскурів» , також засоби масової інформації: телебачення, радіо, газети. Щоб наші користувачі знали і любили людей, які жили і творили в місті, прославили наш Подільський край, працівники бібліотеки проводять екскурсії в музей та багато масових заходів по краєзнавству.
         Продовжують працювати 3 бібліотекаря – провідний бібліотекар Дроздова О.В.,  провідний бібліотекар Лопатнюк О.М., завідуюча філією Зозуля Л.В., 2 відділа, читальний зал, музей.
Бібліотека приймає активну участь в всеукраїнських, обласних, міських конкурсах. Користувачі бібліотеки не один раз отримували почесні грамоти у всеукраїнському конкурсу «Кращий читач». В 2006 році бібліотека отримала почесне 2 місце в міському конкурсі на кращу бібліотеку Року дитячого читання в місті Хмельницькому.
Фонд на 1. 01. 2009 р. – 23021 примірника.


З 2009 року в бібліотеку придбано комп’ютерне обладнання – комп’ютер, принтер, сканер, ксерокс. З березня 2009 року – доступ до мережі інтернет. Це дало змогу набагато покращити  інформаційне обслуговування користувачів – оперативний пошук інформації на різноманітні запити, як по шкільній програмі, так і дозвілля. За рік існування в бібліотеці мережі інтернет, інформаційними послугами скористувались 600 дітей.
                        Сьогодні діяльність бібліотеки-музею ім. Д.М. Брилінського для дітей  спрямована на :
  • задоволення потреб дітей у духовному  та інтелектуальному розвитку, самопізнанні та самоосвіті; інтеграцію їх у соціокультурне середовище суспільства через читання; забезпечення рівного доступу до інформації
  • надання доступу користувачам-дітям до об'єктивної всебічної інформації про світ у доступній для них формі
  • забезпечення інформаційно-бібліотечного мультісервісу, пошук та апробація нових форм обслуговування користувачів
  • впровадження інформаційних технологій
  • формування читального фонду відповідно до інформаційних запитів користувачів, їхніх вікових особливостей
  • розширення діяльності бібліотеки щодо укріплення корпоративних і міжвідомчих зв'язків.
За всім цим - люди, віддані книзі і маленькому читачеві, їхній розум, терпіння, а головне - любов читачів, а попереду - цікаві ідеї і велике бажання працювати.


Зав.філією №10 Зозуля Л.В.

1 коментар: