середу, 16 серпня 2023 р.

 Всесвітній день повітряних зміїв

Перші повітряні змії були зроблені в Китаї близько 3000 років тому. Для цього були всі необхідні матеріали: тонкий шовк, міцна мотузка та еластичний бамбук для каркаса. Спочатку повітряні змії були прямокутної форми, прикрашені міфологічними зображеннями, а деякі були оснащені спеціальними струнами й свистками, які під час польоту видавали музичні звуки.

Існують документальні підтвердження того, що у 200 році до нашої ери полководець китайської династії Хань використовував повітряних зміїв як засіб визначення правильної відстані. Стародавні китайські легенди розповідають, що повітряних зміїв використовували для запуску феєрверків, які можуть налякати вороже військо та відправити в небо розвідників перед вирішальним боєм.

За іншою версією, повітряні змії могли вперше з’явитися в Малайзії, але річ у тім, що вони швидко поширилися по всій Азії. В інших народів вони мали різне застосування - як, серед іншого, як новий спосіб риболовлі, засіб відлякування птахів від посівів, підіймач для будівельних матеріалів і, зрештою, просто як веселе проведення часу.

Іноді повітряних зміїв використовують зі злими намірами — згідно з японською легендою, злодій намагався за допомогою повітряного змія залізти на дах, щоб викрасти золоту статую з даху палацу. Однак план не спрацював – зловмисника помітили охоронці та жорстоко покарали. Вважається, що повітряні змії були завезені до Японії з Китаю буддійськими місіонерами в 7 столітті, а звідти по всьому Тихоокеанському регіону.

У 1749 році шотландський вчений і метеоролог Олександр Уілсон за допомогою повітряного змія підняв термометр на висоту 900 метрів під час вивчення коливань атмосферної температури. Через три роки Бенджамін Франклін продемонстрував електричні властивості блискавки за допомогою повітряного змія.

Англієць Джордж Кейлі експериментував із повітряними зміями між 1799-1809 роками, намагаючись створити літальну машину, яка могла б перевозити людей. Згодом пілот допоміг Кайлі пересісти на планер, перший вдалий політ з людиною тривав 40 секунд. У 1826 році винахідник Джордж Покок запатентував повітряного змія на чотирьох тросах для буксирування колісного екіпажу, який завдяки такому «вітрилу» розвивав швидкість до 30 кілометрів на годину.

В Книзі рекордів Гіннеса зареєстровано найбільшого повітряного змія довжиною 25,475 метра й шириною 40 метрів. Цей велетень злетів у небо над Кувейтом під час фестивалю 15 лютого 2005 року.


Немає коментарів:

Дописати коментар