четвер, 10 серпня 2023 р.

  Всесвітній день лева

Суспільство сучасного світу часто відзначає свята тих диких тварин, які потребують захисту людини. Багато з цих фестивалів маловідомі широкому загалу.

10 серпня відзначають Всесвітній день лева. Мета фестивалю поширити знання про проблеми, з якими стикаються котячі представники породи, і запропонувати розв'язання цих проблем.

Чому саме 10 серпня, і хто та коли вирішив його святкувати, невідомо. Проте ми знаємо, що цих тварин люди боялися й шанували з давніх часів. Не дарма цю тварину називають царем звірів. Щоб продемонструвати свою силу, мужність і багатство, люди розводили цих тварин у неволі. Про перших левів-невільників згадується у документах Стародавньої Ассирії, датованих 800-ми роками до нашої ери.

Леви почали з’являтися в колекціях великих європейських зоопарків на початку 17 століття. Пізніше, паралельно з работоргівлею, почала процвітати й торгівля левами. У 19 столітті ці королівські тварини стали недорогим товаром і їх можна було купити на одному з численних ринків. Леви були доставлені у великій кількості з Африки, багато з яких загинули в дорозі й в морі.

Щороку 10 серпня в усьому світі проводяться різноманітні заходи, щоб привернути увагу міжнародної спільноти до проблем, з якими стикаються ці вразливі, але могутні хижаки. Мало хто знає, які серйозні небезпеки загрожують їхньому існуванню.

Сьогодні більшість левів живе на півдні Африки та в Індії. Вчені стверджують, що за останні 20 років популяції цих хижаків різко скоротилися. Якщо в 1970-х роках їх було близько 100 000, то до 2005 року це число скоротилося вдвічі. Причини вимирання популяції левів не нові та збігаються з тими, що загрожують життю інших тварин. Це також антропогенний вплив - діяльність людини негативно впливає на збереження середовища існування цих тварин, а також стихійні лиха та зміна клімату.

Немає коментарів:

Дописати коментар