понеділок, 14 серпня 2023 р.

 День археолога

Археологія – наука, що вивчає історичний розвиток суспільства на основі матеріальних залишків життя та діяльності людей – речових археологічних пам’яток від кам’яної доби до середньовіччя. Оскільки більшість людського існування передувала писемності, археологічні відкриття відіграють важливу роль у розумінні нашого далекого минулого.

Щороку 15 серпня відзначаючи професійне свято — День археолога.

Без сумніву, завжди існував інтерес до матеріальних свідчень минулого, тому більшість культур мають традицію колекціонування та шанування стародавніх артефактів. Але вважається, що археологія як дисципліна народилася в Європі в XV-XVI ст. завдяки поширенню філософії гуманізму, яка високо цінувала мистецтво. Саме в епоху Відродження допитливі вищі класи почали збирати давньогрецькі та римські артефакти, розглядаючи їх переважно як витвори мистецтва. Популярність і престиж таких колекцій змусили заможних аристократів почати фінансувати розкопки, щоб мати більше цікавих предметів у своїх будинках.

В Україні перші задокументовані археологічні розкопки датуються XVII століттям — саме тоді за наказом митрополита Київського і Галицького Петра Могили було здійснено розкопки та відбудову зруйнованої під час захоплення Києва монголо-татарами Десятинної церкви. Пізніше в південних областях нашої країни почалися дослідження скіфських курганів та античних поселень на узбережжі Чорного моря. Взагалі територія України виявилася багатою на археологічні знахідки, зокрема, серед пам’яток кам’яно-мідної доби центральне місце займає відкриття землеробської культури Трипілля.

Без роботи археологів значна частина історичних знань просто не існувала б, тому що люди почали залишати письмові свідчення лише недавно, порівняно з усім періодом свого існування. Крім того, письмові документи можуть бути необ’єктивними, заснованими на переконаннях і помилках тих людей, що їх писали, на відміну від археологічних артефактів, які завжди є.

Немає коментарів:

Дописати коментар